Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 7    

A password will be emailed to you.

A magyar stop motion filmek Lengyelországba mennek

A lengyelországi Lodz-ban idén második alkalommal rendezik meg szeptember 22. és 25. között a hagyományos technikával készült stop motion filmekre szakosodott Se-Ma-For Animációs Filmfesztivált az azonos nevű világhírű animációs stúdió szervezésében. A jövő héten kezdődő négy napos mustrán a magyar „hagyományos 3D”-s animációs filmeket kiemelt vetítéseken mutatják be.

A vetítéssorozatban az elmúlt bő hatvan évben készült magyar pixillációs, illetve báb-, tárgy- és gyurmafilmek legjavát gyűjtöttük egybe, négy csokorba.
Másfél órás válogatást mutatunk be az egyedi rövidfilmekből, köztük olyan alkotásokkal mint Foky Ottó többszörös díjnyertes, bábok helyett babszemek főszereplésével készült Babfilmje, a méltatlanul kevéssé ismert Nagy Gyula morbid Süti című opusza, Varga Csaba népszerű Auguszta-sorozatának egy epizódja, Igor Lazin groteszk Morbja, vagy a Kecskemétfilm fiatal bábfilmes alkotójának, Szoboszaly Eszternek Mosonyi Alíz meséjéből készült Boltosmesék című varázslatos alkotása. A programban helyet kap Foky Ottó által készített klasszikus Esti-mese szignál és annak pár éve a Hungarian Music Television megrendelésére Fischer Ferenc által készített „felnőtt” változata is.

Az egészestést filmeket Varsányi Ferenc örökzöld pixillációs, azaz emberek fázisonkénti mozgatásával készült Suli-bulija hivatott képviselni.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az elmúlt három évtized animációs képzéséről a diákok stop motion technikával készült vizsgamunkái és diplomafilmjei adnak számot, köztük például Nagy Gyula, Révész László László, M. Tóth Géza, Kiss Andrea, Fischer Ferenc diplomafilmjével vagy éppen a legutóbbi Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb diplomafilm díjával kitüntetett Falun című alkotással, amelynek rendezője, Wonhaz Annamária a fesztivál vendége lesz.
Külön retrospektív vetítés keretében ismerhetik meg a fesztiválnézők a nemzetközileg ismert és elismert Cakó Ferenc bő három évtiezedet felölelő munkásságát.
A fesztivál zsűritagjai között Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Stúdió és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója és a lengyel-magyar származású fiatal animációs filmrendező, Ducki Tomek is helyet foglal.
A lengyel fesztivál magyar programját a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részéről Orosz Anna Ida, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem részéről pedig Fischer Ferenc állította össze. A program összeállításában partner volt a Magyar Nemzeti Filamrchívum és a MOME animáció szakja.

Kapcsolódó cikkek:
Inkább lennék özvegy
Kultfilm: Gyalog galopp
Tudsz titkot tartani?

Kapcsolódó cikkek:

  1. Anilogue Animációs Fesztivál 2010
  2. Oscar-díjas filmek maratonja a FilmBox HD-n
  3. KAFF: megkezdődött a nevezés

 

Szólj hozzá!