Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 1    

A password will be emailed to you.

Anilogue Animációs Fesztivál 2010

Két ország, négy mozi, harminc meghívott vendég, több mint száz film – Anilogue fesztivál nyolcadszor! Budapesten a nyolcadik alkalommal, Bécsben harmadszor rendezik meg a két főváros közös animációs ünnepét, az Anilogue fesztivált. Az Anilogue hagyományaihoz híven ezúttal is európai animációs rövidfilmek versenyeznek a fődíjért, melyről a szakmai zsűri kanadai-horvát-magyar triója hoz döntést november utolsó napjaiban.

A fesztivál Budapesten november 24 és 28 között zajlik a budapesti Uránia és Toldi mozikban, míg a bécsi Topkino és Filmcasino filmszínházak november 25-től december 2-ig várják az érdeklődőket. A gazdag kínálatban a budapesti és bécsi közönség az elmúlt hónapok szórakoztató és művészi animációs filmjeinek legjavát láthatja a japán animéktől az argentin tárgyanimációig, nyolc napon keresztül.

Jön Az illuzionista!

A hivatalos megnyitót ezúttal is nálunk, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják november 24-én este Jan Švankmajer, a mára klasszikussá vált cseh rendező új filmjével. A Túlélni az életet (elméletben és gyakorlatban) című alkotást alkotást – melynek világpremierjét az idei Velencei Filmfesztiválon tartották – Švankmajer rendhagyó, pszichoanalitikus vígjátéknak nevezi, és életműve utolsó darabjának szánja. Igazi meglepetés, hogy eljön a fesztiválra a háromszoros Oscar-jelölt Belleville randevú rendezőjének új műve, Az illuzionista. A filmet Jacques Tati 1956-os forgatókönyvéből készítette Sylvain Chomet. Nem véletlen, hogy a rajzolt főszereplő kísértetiesen emlékeztet Hulot úr figurájára.

Japán közösségi háló és Kelta-viking mágia

A versenyfilmek mellett  olyan animációs filmeket ismerhet meg a közönség, amelyek ugyan sorra nyerik a díjakat a világ fesztiváljain, a hazai mozikat mégis elkerülik. Ezek közé tartozik az új Miyazakinak nevezett Mamoru Hosoda rendezésében készült Nyári háborúk is, mely egy hagyományos japán család és egy világméretű közösségi portált uraló terrorista közötti gigantikus összecsapást mutat be – némi társadalomkritikai felhanggal. Phil Mulloy, a brit független animáció vezéralakja nemrég készült el új, egész estés filmjével, a Viszlát, Mr. Christie! című szatírával, amely tüstént el is nyerte a legrangosabb amerikai animációs fesztivál fődíját Ottawában. A Kells titka című, Oscar-jelölt mozi ugyan ír-belga-francia gyártásban készült, de a mágikus kelta-viking történet míves rajzi kidolgozása nagyrészt a kecskeméti rajzfilmstúdió szakértelmét dicséri.

Elektrotangó és cseh-lengyel underground workshop

Az Anilogue négy mozija között összesen 250 kilométernyi távolság húzódik, a fesztivál mégis egyetlen izgő-mozgó forgatagként gyűjti egybe az animációs műfaj barátait. A programban maguk a zsűritagok is bemutatják saját filmjeiket, a Világpanoráma műsora az év legizgalmasabb animációs megoldásait kínálja Buenos Airestől Varsóig.

Ezzel párhuzamosan kétféle filmkészítő műhelymunka is zajlik: az egyiket a korábbi Anilogue-kedvenc rendező, Max Hattler, a másikat egy fiatal cseh-lengyel rajzfilmes alkotócsoport vezeti. Rendkívüli, animált VJ-műsorral lép fel az elektronikus tangóra szakosodott DVA csoport, bemutatkoznak a Cartoon d’Or európai filmdíj idei döntősei, Bécsben pedig Tóth Viktor élő szaxofonos rögtönzéssel kíséri a Magyar népmesék epizódjait.

Kedvezményes jegyelővétel az Uránia és a Toldi mozik jegypénztáraiban.

További információk a honlapon és a fesztivál-újságban!

www.anilogue.com

http://issuu.com/anilogue/docs/anilogue2010ujsag

Kapcsolódó cikkek:
Még egy kört mindenkinek
A magazin: 2021. április
Házassági történet

Kapcsolódó cikkek:

  1. 3 animációs film versenyez majd az Oscarért
  2. A magazin: 2010 november
  3. Olaszországban a világ legrangosabb sportfilm fesztiválján nyert a Szíven szúrt ország

 

Szólj hozzá!