Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 12    

A password will be emailed to you.

KAFF: megkezdődött a nevezés

A hétvégén megkezdődött a nevezés Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjére, a június 15. és 19. között idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra és a 7. Európai Animációs Játékfilmfesztiválra.

Animációs filmek nevezése, plakátverseny diákok részére

A párhuzamosan futó két fesztiválra a hazai rövidfilmeket és az európai játékfilmeket online, a www.kaff.hu címen lehet nevezni, ahol a nevezési feltételekről bővebben lehet tájékozódni. A nevezési időszak egészen 2011. március 11-ig tart.

A 10. jubileumi fesztivál alkalmából plakátpályázatot is hirdettünk hazai és határontúli művészeti szakközépiskolák és felsőoktatási intézmények grafika szakos hallgatói számára, amelyre a pályaműveket május 4-ig várjuk. A beérkezett munkákat három, nemzetközileg elismert hazai plakátgrafikus, Ducki Krzysztof, Orosz István és Pócs Péter bírálja el. (Részletek itt.)

Idén második alkalommal a KAFF-fal karöltve a SZAFT (Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója) is szervez programokat és várja a nem szakmabeli alkotók nevezését.

Ismét elismert szakemberekből áll össze a 2011-es KAFF nemzetközi zsűrije

2009-ben a KAFF az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett, ami azt jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a legjobb európai animációnak járó összdíjért, a Cartoon d’Or-ért folyó versenybe.

Az idei fesztiválon is elismert szakemberekből álló, nívós nemzetközi zsűri fog a hazai és az európai filmekről dönteni.

A nevezett magyar rövidfilmeket a festő és fotográfus Kecskeméti Kálmán, a nemzetközileg is elismert animációs rendező Tóth Pál, illetve a Nemzeti Tankönyvkiadó kommunikációs direktora, a korábbi Magyar Filmszemlék programigazgatója, Veressné dr. Kozma Ilona előzsűrizi. A kiválasztott filmekről a fesztiválon a világhíres svájci rendező, Georges Schwizgebel vezetésével az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a francia animációs játékfilmrendező, Michel Ocelot és a belga rövidfilmrendező, Raoul Servais fognak dönteni.

Az európai játékfilmeket Domonyi Rita dramaturg, Katarína Minichová, a szlovák partnerfesztivál programigazgatója és Varga Zoltán filmkritikus előzsűrizik. A fesztivál versenyprogramjába választott filmekről a nemzetközi ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin mellett az előző fesztivál fődíjasa, a tavaly Oscarra is jelölt Kells titka ír rendezője, Tomm Moore, a francia rendező és animátor, Monique Renault, a magyar filmrendező, Rózsa János és a Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva döntenek majd.

Zene, kiállítások, retrospektív vetítések a 2011-es KAFF programjában

Az idei KAFF programja már javában alakul: immár hagyományosan a fesztivál összművészeti jellegénél fogva a filmvetítések mellett zenei és színházi előadások, workshopok, kiállítások és szakmai tanácskozások várják a Kecskemétre látogatókat.

A 10. KAFF programjáról elöljáróban eláruljuk, hogy idén az animációt mindenekelőtt zenével fogjuk ünnepelni. Ezen belül pedig az animációs filmek hangi világa kerül a figyelem fókuszába, ugyanis vendégünk lesz a többszörös Oscar-díjas kanadai zeneszerző, Normand Roger, aki a zene és az animáció kapcsolatáról fog előadást tartani.

A „Vissza a szülőföldre” elnevezésű válogatásban olyan világhírű magyar származású animációs alkotók életművéből szemezgetünk, mint John Halas, George Pal, Peter Földes vagy Jean Image.(Részletek itt.)

A KAFF panoráma programjában természetesen helyet kapnak a nemzetközi zsűri tagjainak, Michel Ocelot, Tomm Moore, Georges Schwizgebel, Raoul Servais, Nelson Shin filmjei is.

Retrospektív programunkban több neves magyar animációs rendezőt fogunk filmjeikkel köszönteni kerek számú születésnapjuk alkalmából, így az idei KAFF-on ünnepeljük Jankovics Marcellt, Richly Zsoltot, Cakó Ferencet, Orosz Istvánt és Szilágyi Varga Zoltánt. És természetesen megemlékezünk a 2009-ben elhunyt Dargay Attiláról is.

A fesztivál alatt több hazai animációs rendezőnek nyílik tárlata a KAFF szervezésében, így Horváth Mária bábterveiből, Jankovics Marcell és Orosz István grafikáiból rendezünk egyéni kiállításokat.

A Londonban élő avantgárd animációs filmrendezőt és grafikust, Háy Ágnest korai és a legújabb filmjei mellett a grafikáin keresztül szeretnénk bemutatni a közönségnek, illetve egy rendhagyó workshop keretein belül lehet majd közösen filmet készíteni vele

A 2011-es év kettős ünnep a kecskemétiek és az animáció kedvelői számára, ugyanis az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő KAFF mellett a Kecskeméti Stúdió idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évét. A jubileum jegyében az idei fesztiválprogramba összeválogatjuk az előző kilenc fesztivál díjnyertes filmjeinek a legjavát, illetve a stúdió eddigi legsikeresebb alkotásaiból is levetítünk majd egy csokorra valót.

A filmek nevezéséről, illetve a programokról részletesebben folyamatosan frissülő honlapunkon lehet olvasni: www.kaff.hu

Kapcsolódó cikkek:
Cukorsólyom
Soha többé nem fog havazni
Oscar: A király beszéde nyert

Kapcsolódó cikkek:

  1. Anilogue Animációs Fesztivál 2010
  2. Eushorts Rövidfilm Fesztivál
  3. Olaszországban a világ legrangosabb sportfilm fesztiválján nyert a Szíven szúrt ország

 

Szólj hozzá!