Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

Kojot négy lelke

2023.03.16. Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

KRITIKA

Miért csinálnak magyar alkotók animációs filmet az indián teremtésmítoszból?

Tóth Csaba

kojotnegylelke01Elsőre kissé furcsának tűnhet, hogy a Nyócker rendezője az indián legendák és mítoszok felhasználásával az animációs film nyelvén mesél az amerikai őslakosok teremtésmítoszáról, de Gauder Áron filmjének sztorija szerencsére túlmutat az indiánokon, és egy nagyon is általános, emberi, ugyanakkor minden szempontból mai történetet mesél. A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv szerint az olajipar mindenen átgázoló képviselői építési munkagépekkel veszik körbe az indiánok szent hegyét, hogy azt a keveset is elvegyék tőlük, ami még megmaradt nekik. A hegyen összegyűlő fiataloknak a tábortűz körül az öreg mond mesét: magát az indián teremtéstörténetet adja elő a teremtővel és a ravasz kojottal, aki mindig kijátssza őt, és a teremtő bosszantására hozza létre saját teremtményét, az embert.
Kojot négy lelke pazar, látványos animációval életre keltett, fantáziadús világát élmény nézni, ahogyan azt is, hogy az alkotók milyen ötletesen keverik össze az indián teremtésmítoszt a nyugati emberével, és a két világ találkozása milyen tragédiákhoz vezet. Gauder és Bereményi nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy mesék segítségével bemutassák nekünk az ember, az emberiség sötétebb oldalát, kapzsiságát, önzését. A film egy percig sem titkolja a környezetvédő üzenetét: a maga mesés, szemkápráztató módján arra figyelmeztet, hogy felzabáljuk magunk alatt a bolygót, mert nem tisztelünk semmit.

voxmeter075

103 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Énekelj! 2
Eltörölni Frankot
The Bourne Legacy előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Miután boldogok leszünk
  2. A magyar stop motion filmek Lengyelországba mennek
  3. Hadik

 

Szólj hozzá!