Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 10    

A password will be emailed to you.

2011.01.13.- Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire

KRITIKA

Filmes kuriózum, de csak fanatikusoknak!

Kőhegyi Ilona

A tavalyi Cannes-i Film Fesztiválon az Arany Pálmát egy kimondhatatlan nevű rendező vehette át, Apichatpong Weerasethakul, aki megkönnyítendő az európaiak dolgát, egyszerűen Joe-nak hívatta magát. Azonban díjnyertes filmjében, a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire-ben, nem sok segítséget ad az európai vagy amerikai filmeken edződött nézőnek.
A haldokló Boonmee bácsit egy kellemes este meglátogatja volt felesége és fia. Persze mindketten régen halottak. Azonban a távol-keleten kicsit másként közelítenek a szellemekhez. A film egy mesés utazás, melyben a tér és idő kontinuitása felbomlik. Egy olyan világ tárul a szemünk elé, ahol egy esti vacsora a dzsungel szélén vagy egy világító piros szempárral megspékelt Chewbacca-szerű majomszellem, esetleg egy vízbemerülő nő szerelmi légyottja egy fura hallal mind-mind megtörténhet. Méghozzá a legtermészetesebb módon.
Éppen ez a természetesség és az érezhetően jól átgondolt megkomponáltság, ahogy Apichatpong Weerasethakul összecsúsztatja a valóságot, az álmot, a túlvilágot és még a történetébe beleszőtt mese elemeket is, leginkább Tarkovszkij filmjeit juttatja az eszembe. Persze ettől sem válik érthetőbbé és így élvezhetőbbé a film.
Tarkovszkij párizsi sírfeliratán ez áll: „Az ember, aki látta az angyalt”. Valami ilyesmi történik Apichatpong Weerasethakul-lal is, csak hát ő vallásánál fogva, kultúrájából fakadóan nem angyalokat lát. A lényeg: bármennyire tüneményes vagy finom a thai filmrendező alkotása, bölcsész legyen a talpán, aki valóban képes lesz rajongani érte.

114 perc, thai-brit-francia-német-spanyol-holland

Kapcsolódó cikkek:
Monos
2011.06.16.- Szerelem kölcsönbe
2011.01.27.- Szerelem, pasta, tenger

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.01.06.- Tamara Drewe

 

Szólj hozzá!