Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 8    

A password will be emailed to you.

Hadik

2023.03.09. 1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében efoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

KRITIKA

Mi a különbség a történelmi film és a politikai szándékból készült kurzusfilm között? A Hadik tökéletesen megmutatja.

Harmai Richárd

hadik01A történelmi film megmutatja, milyen izgalmas és összetett esemény rejlik a törikönyv szürke ismertetése mögött, a kurzusfilm viszont elintézi, hogy egy izgalmas eseményről többé ne is nagyon készülhessen érdekes film – hiszen már van róla egy sematikus, szájbarágós és méregdrága.
Mert ha valamiről, Hadik András huszárcsínyéről tényleg lehetett volna székbe szögezős filmet csinálni: a huszárkapitány Mária Terézia kérésére, szinte csak a fricska kedvéért a világtörténelemben szinte egyedüliként maroknyi csapatával sikeresen behatolt Berlinbe, és megsarcolta a várost. De az öt-tíz átlagos magyar film árából (kétmilliárd forintból) egy dilettáns művet (Pesti balhé) felmutatni tudó forgatókönyvíróra, Kis-Szabó Márkra és mozifilmben teljesen tapasztalatlan színházi rendezőre, Szikora Jánosra bízott film nem kibontja ezt az egyszerű leíró mondatot, hanem mindössze ábrázolja: a huszárok bármiféle feszültség vagy izgalom nélkül elmasíroznak Berlinig, ott egy udvarnyi területen, húsz-harminc fő részvételével lezajló csatában behatolnak a falak mögé, majd üdvözült arccal hazamennek. És hogy a kurzusfilmes kritériumok is teljesüljenek, hárompercenként elhangzik valami giccses mondat arról, a magyar ember és a magyar huszár, sőt, a Magyar Ember és a Magyar Huszár micsoda mindenki felett álló, csodálatos, hősi teremtmények, akikre még az ellenség asszonyai is úgy néznek, hogy elgondolkodunk, vajon leforgattak-e pár szexjelenetet, amik a korhatár miatt a vágóasztalon végezték.
Pedig milyen jó is lenne végre egy magyar történelmi film!

voxmeter030

Hadik a Magyar Filmadatbázisban!

Kapcsolódó cikkek:
Démoni
Golden Globe-jelölések 2021
Oscar-jelölések - A király beszéde az élen

Kapcsolódó cikkek:

  1. Till: Igazságot a fiamnak
  2. Zárójelentés
  3. Kritika: A berni követ

 

Szólj hozzá!