Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 12    

A password will be emailed to you.

Elveszett illúziók

2023.03.02. (Illusions perdues) Lucien Chardon irodalmi ambícióktól vezérelve érkezik Párizsba. Célja, hogy irodalmi, karriert fusson be, és a társadalmi ranglétrán is felkapaszkodjon. Újságírónak áll, és a napi újságírás piszkos világában elmerülve szép lassan elveszíti álmait, illúzióit, elárulja elveit, hogy aztán anyagilag és erkölcsileg is bukott emberként térjen vissza oda, ahonnan jött. Xavier Giannoli új adaptációja különös élességgel mutatja be a sajtó manipulált és romlott világát, amely egyúttal a társadalom tükre. A XIX. század első felének francia társadalmát ábrázolva tükröt tart a mának is.

KRITIKA

Több száz éves regényt dolgoz fel, de az osztályharcról és a társadalmi különbségek áthidalhatatlanságáról szóló Elveszett illúziók témája aligha lehetne aktuálisabb.

Rácz Viktória

elveszettilluziok01Honoré de Balzac, a realizmus egyik legnagyobb alakja olyan kegyetlenül őszinte képet festett a XIX. század Párizsáról és azon túl is az emberi természetről, a tiszta művészet és a mocskos pénz ellentétéről, valamint az arisztokrácia és a polgári világ egymásnak feszüléséről, hogy regénye a mai napig nem veszített erejéből. Sőt, a feltörekvő költő társadalmi mennyet és poklot megjáró kalandjáról szóló 1843-as regény problémafelvetéseivel a modern ember is tud rezonálni. Hiszen a szegénysorsból való kitörés lehetősége ugyanúgy sokszor csak hiú ábránd, a tőke ereje továbbra is erősebb, mint az igazságé, a független sajtó válsága pedig szintén ismerős lehet.
Az Elveszett illúziók legújabb francia filmadaptációja a Velencei Filmfesztiválon debütált, és 2022-ben elnyerte a legjobb filmnek járó rangos francia filmdíjat, a Césart. Xavier Giannoli feldolgozásába tényleg nehéz lenne belekötni: csodás színészekkel (a cinefilek külön megörülnek majd a kulcsszerepet alakító Xavier Dolan láttán), gyönyörűen fényképezve, költségeket nem kímélő hiteles korszakmegjelenítéssel dolgozta fel a regény cselekményét, szükséges rövidítésekkel, de a lényeget megtartva. Egy remekül megfilmesített kötelezők röviden, ami inkább a kivitelezés minősége, mint az alapanyag újragondolása miatt érdekes.

voxmeter075

149 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Savages előzetes
2011.05.12.- Férfit látok álmaidban
VOXRádió - ápr. 21.

Kapcsolódó cikkek:

  1. Az elveszett város
  2. Egy évem Salingerrel
  3. Martin Eden

 

Szólj hozzá!