Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 7    

A password will be emailed to you.

Martin Eden

2020.10.08. (Martin Eden) A Jack London regénye nyomán keletkezett alkotás a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplője a legjobb színésznek járó díjat nyerte el. Később számos nemzetközi fesztiválon, többek között Torontóban is díjazták. A fiatal író, Martin Eden keserves és szenvedélyes energiával küzd azért, hogy elszakadjon gyökereitől. Kétségbeejtő szegénységét és származását mindenáron maga mögött akarja hagyni, és ezért erején felül tanul és képzi magát abban a reményben, hogy egy nap elfoglalhatja méltó helyét az irodalmi elit tagjai között.

KRITIKA

A Jack London azonos című regénye alapján készült film egyetemes kérdésköröket feszeget: vajon mi a kultúra, honnan ered a műveltség, legfőképpen pedig mi a művészet, és ki lehet hiteles alkotó?

Csákvári Géza

martineden01London a XX. század elején jegyzett művét számos autobiográfiai eseményre és tényre alapozta, így külön érdekes, hogy Pietro Marcello olasz környezetbe rakta az Amerikában játszódó cselekményt, és tökéletesen működik. A címszereplő Martin Eden (Luca Marinelli) mélyszegénységben élő tengerész, aki egy konfliktus során megvédi az atrocitásoktól Arthur Morse-t, aki ezt meghálálandó, meghívja magukhoz – egy dúsgazdag otthonba. Martin azonban nem a pompától jön zavarba, hanem Arthur testvéréől, Ruth-tól, aki iránt gyógyíthatatlan szerelem lobban a lelkében. Martin eldönti: ő is szeretne olyan művelt lenni, mint a lány, és ezek után mindent megtesz, hogy tanuljon, és író legyen. Miközben a Morse család hallani sem akar a fiatalok szerelméről, Martin szemei előtt egyre világosabb lesz, hogy a művészet nem a gazdagok játéka, igenis artisztikus alkotás, ha a szegénységről akarunk elmondani a világnak. Martin életének legnehezebb döntése, hogy mit, azaz, hogy kit válasszon: a szerelmet vagy a művészetet? Miért nem fér meg egymás mellett a kettő? Ám Martin Eden sorsa még ennél is tovább megy, hiszen nemsokára a teljes világgal találja szemben magát. A film nagy erőssége, hogy Jack London több mint százéves regényét úgy adaptálja, hogy – sajnos – aktuálisnak érezzük. A tavalyi velencei filmfesztiválon a címszereplőt alakító Luca Marinelli lett a legjobb színész, az alakítása, annak minden túlzásával együtt, valóban emlékezetes.

 voxmeter070

Martin Eden a Magyar Filmadatbázisban!

129 perc, olasz-francia-német

Kapcsolódó cikkek:
A fészek
A magazin: 2015. május
10.10.21.- Lourdes

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2010.11.25.- Szerelmes lettem
  2. A magazin: 2018. november
  3. Világpolgárok

 

Szólj hozzá!