Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 2    

A password will be emailed to you.

Világpolgárok

2020.03.05. (Cittadini del Mondo) Az ember sosem lehet túl öreg az újrakezdéshez: ebben reménykedik legalábbis a három római nyugdíjas, Attilio, Giorgetto és a Professzor. Egy pohár fehérbor és egy trasteverei séta között úgy döntenek, hátrahagyják katasztrofális életüket, és külföldön próbálnak szerencsét, méghozzá egy olyan helyen, ahol a nyugdíjukból jobban megélhetnek. A nagy kérdés azonban az, hogy merre induljanak. Az Azori-szigetek tökéletes célpontnak tűnik, és a három férfi izgatottan vág bele az új kalandba. A nyelvleckéktől kezdve a különös találkozásokig fantasztikus utazás veszi kezdetét…

KRITIKA

Miért vágyódna el valaki Rómából? Mondjuk azért, mert a nyugdíja máshol sokkal többet ér.

Villányi Dániel

vilagpolgarok01A globalizáció egyik érdekes mellékterméke az a jelenség, hogy manapság már sokan költöznek más országba egyszerűen amiatt, mert ott többet ér a pénzük. Ez a terve annak a három olasz öregfiúnak is, akik hiába haladnak el egy hétköznapi buszozás közben is a Colosseum mellett, mégis szűkösnek érzik az életüket, és a fejükbe veszik: a nyugdíjukból az Azori-szigeteken királyok lehetnének. Persze az erősen nézőpont kérdése, hogy kinek mi számít szűkösnek, és a film reflektál is erre – sőt, ahogy a három öregúr csetlő-botló készülődése zajlik a nagy kalandra, szépen fokozatosan ez a bizonyos nézőpont kérdése válik a legfontosabbá. Persze a főszereplőinek élete mellett, akiket könnyű nagyon gyorsan megszeretni, és akik között a Professzor szerepében ott található a filmet író és rendező, örök derűben mosolygó Gianni Di Gregorio (Vénasszonyok nyara, Gianni és a nők) is.
Világpolgárok épp olyan ráérős és laza, mint egy olasz nyugdíjas nyári délutánja, akár a jeleneteinek kezelését, akár a történetvezetését tekintve, és ez a sokszor jól áll neki, de azért bizonyos pontjain erősen le is képes ültetni a filmet. Ezt azonban könnyű szívvel meg tudjuk bocsátani három ilyen könnyű szívű fickónak, akiknek a története ráadásul egy minden didaktikussága mellett is nagyon szép végső pillanat felé tart.

voxmeter065

92 perc, olasz

Kapcsolódó cikkek:
Teljes titoktartás
A DGA jelöltjei
Timberlake, a lúzer

Kapcsolódó cikkek:

  1. Egy herceg és egy fél
  2. A két pápa
  3. Prédák

 

Szólj hozzá!