Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 9    

A password will be emailed to you.

2011.02.10.- Egy jobb világ

OSCAR-DÍJ 2011!
(Legjobb idegen nyelvű film)

KRITIKA

A Legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscarra jelölt mozi személyes drámák segítségével beszél égető társadalmi problémákról.

Hlavaty Tamás

Susanne Bier új filmje két világot állít szembe egymással: az egyik az elmaradott Kenya, ahol akkora a szegénység, hogy az emberek számára a jókedvük maradt az egyetlen elérhető örömforrás, a másik pedig a skandináv jóléti társadalom, ami csak anyagilag áll stabil lábakon, érzelmileg nem. Az utóbbit két széthullott család sorsának összefonódásán keresztül térképezi fel a szociálisan érzékeny rendezőnő, pontosabban két kamaszkorba lépő fiú történetével, akik haraggá formálják át magukban a bánatot és a frusztrációt.
Bier nevével utoljára a Testvérek című film amerikai remake-jében találkozhattunk, amit forgatókönyvíróként jegyzett Anders Thomas Jensen alkotótársával, előtte pedig A tűz martaléka című amerikai–angol mozgóképet rendezte. Most ismét Dániában dolgozott a direktor, de a hollywoodi kitérőről egy kis szájbarágást is hazavitt magával, mivel a film érzelmi csúcspontja után még jó darabig magyarázza a történetet és megpróbálja jó sínre helyezni szereplői sorsát, pedig erre nem lenne semmi szükség, e nélkül is értjük az üzenetet. Ezt leszámítva azonban nem lehet rossz szavunk erre az érzelmileg felkavaró, több emlékezetes jelenetet is tartalmazó darabra, ami Haneke A fehér szalagjával, vagy Sopsits A hetedik kör című mozijával is rokonítható.

119 perc, dán-svéd

Kapcsolódó cikkek:
2011.05.12.- Team Building
2011.02.24.- Honnan tudod
2011.02.17.- New York, I Love You

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.01.06.- Scott Pilgrim a világ ellen
  2. Vetítés: Scott Pilgrim a világ ellen
  3. Olaszországban a világ legrangosabb sportfilm fesztiválján nyert a Szíven szúrt ország

 

Szólj hozzá!