Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 3    

A password will be emailed to you.

2011.01.06.- Scott Pilgrim a világ ellen

KRITIKA

Szeretnénk megköszönni az alkotóknak, hogy feláldozták értünk fiatalságukat, és hogy csajozás, bulizás helyett egész nap videójátékokkal játszottak és animéket néztek. Start Game!

Szöllőskei Gábor

Level One.
Volt egyszer egy Bryan Lee O’Malley névre hallgató kanadai geek, aki gondolt egy merészet, és képregényt faragott fiatalkora nyálcsorgatós élményeiből és vágyaiból. A főhős Scott Pilgrim, aki belezúg egy csajba, ám, hogy elnyerhesse szívét, meg kell küzdenie a lány hét gonosz exével. Röviden ennyi a sztori, ám az utalások, ötletek és szimbólumok tárháza csak most kezdődik. Edgar Wright rendező (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok) szintén geek, a szó legjobb értelmében. Szívesen figurázza ki és egyúttal hajt fejet kedvenc zsánerei előtt. A zombihorror és az akciófilm után ezúttal a tinifilmek, a digitális játékok és a japán manga stílusjegyeinek összemosása lebegett szemei előtt. A két kortárs bűvész összefogott, első pálya teljesítve!
Level Two.
A forgatókönyv az egy dolog. Talán a legfontosabb, mert nélküle a Scott Pilgrim is könnyedén belesüppedhetett volna a kizárólagos vizualitás ugyan szemet gyönyörködtető, ám bennünk kietlen űrt hagyó mocskába. Wright és Michael Bacall (a Becstelen brigantyk Zimmermannja) azonban olyan szkriptet rittyentettek a képregényből, mely után még tíz lábujjunkat is simán megnyaljuk. Kíváncsi lennék, milyen módon sikerült belevésni azt a töméntelen háttérpoént és vizuális geget, melyek egy-egy beszélgetés, avagy látványos harc közben sokszor szimultán öltenek formát a képernyő/vászon valamely sarkában. Második pálya teljesítve!
Level Three.
A vizualitás is egy dolog. Ám ha van egy ütős könyved, azt el is kell adnod a célközönségnek! Ehhez pedig olyan csomagolásra van szükség, melynek láttán még órákig golyózik a szemed, és agyad is csak nehezen tudja feldolgozni a rengeteg befogadott ingert. A Scott Pilgrim pontosan ilyen. Wrighték Tarantinót megszégyenítve pakolták karimáig filmjüket különféle utalásokkal, leheletfinom iróniával és fejkapkodós látvány-nyalánkságokkal. Harmadik pálya teljesítve!
Level Four.
Az utolsó pálya. Sosem gondoltam, hogy valaha látni fogom Michael Cerát (Juno) és Jason Schwartzmant (Okostojás) egymással profin karatézni. „Ahogy Móricka elképzeli” – mondhatnánk joggal, hiszen két ilyen típusú figura csak álmaiban jelenhetne meg ilyen laza szerepekben (a hős és a gonosz), ám a Scott Pilgrim a világ ellen pontosan erről szól: a geek fantáziák és vágyak mozgóképes kivetülése, melynek élvezetéhez nem szükséges a téma iránti rajongás sem, bár az még magasabb szintre röpít minket. Edgar Wrightról bebizonyosodott, hogy Simon Pegg és Nick Frost nélkül is boldogul, továbbra is a modern filmezés egyik fő fenegyereke. Negyedik pálya teljesítve! Pontszám: 100%! Győzelem!

112 perc, amerikai-brit-kanadai

Kapcsolódó cikkek:
Ragadozók
2011.01.27.- Boszorkányvadászat
10.10.14.- Ízek imák szerelmek

Kapcsolódó cikkek:

  1. Vetítés: Scott Pilgrim a világ ellen
  2. A magazin: 2010. december
  3. Olaszországban a világ legrangosabb sportfilm fesztiválján nyert a Szíven szúrt ország

 

Szólj hozzá!