Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 5    

A password will be emailed to you.

Nyolc hegy

2023.01.05. (Le otto montagne) A hindu mitológia szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási kilencedik hegy áll. Akkor találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket, vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? A két tizenéves, Pietro és Bruno együtt töltik a nyarakat a Dolomitokban, ősszel Pietro hazamegy Torinóba, a zsúfolt nagyvárosba, Bruno viszont marad a hegyek között, a falujában. A két fiú között nagyon mély gyerekbarátság szövődik, ami viszont megszakad a tinédzser évek alatt. Pietro felnőttként keresi a helyét, bejárja a világot, míg Bruno szülőfalujában próbál boldogulni, ahol egy évszázados hagyományok alapján működő gazdaságot működtet. Csaknem húsz év után találkoznak újra, és most jobban egymásra vannak utalva, mint bármikor a korábbi életükben.

KRITIKA

Az Alabama és Monroe és a Csodálatos fiú direktorát most is egy különös, de leginkább különösen szép emberi kapcsolat érdekelte. Felix van Groeningen a feleségével, Charlotte Vandermeersch-sel közösen rendezte legújabb, Cannes-ban a zsűri díját kiérdemlő, izgalmas szerkezetű, emlékezetes balladáját.

Kovács Gellért

nyolchegy01A forgatókönyvet is ők ketten jegyzik, ahogy korábban is megtörtént már ez, ám a rendezői feladatot van Groeningen először osztja meg valakivel – és hogy ez a valaki korántsem „valaki”, hanem az az ember, aki a legközelebb áll hozzá, beszédes tény. A Nyolc hegy ugyanis – dacára annak, hogy a hegyvidék szinte követeli a széles vásznat és a grandiózus látványvilágot – kifejezetten szerény és odaadó film. És erről nemcsak Ruben Impens zseniális képeinek 4:3-as képaránya árulkodik, hanem a hangulat is. A Paolo Cognetti regénye alapján készült mozira mondhatnánk, hogy hegymászós film, de igazából, amikor másznak benne, akkor sem sportból teszik, hanem mert ez az életük. Ahol élnek, ott ezt kell tenni. És az életük is úgy tornyosul előttük, mint egy képzeletbeli, kiszámíthatatlan hegység.
Főszereplőink két olasz férfi, Pietro és Bruno (felnőttként Luca Marinelli és Alessandro Borghi) akiknek – számukra is rejtélyes mélységű –  kapcsolatát gyerekkoruktól kezdve követhetjük, van Groeningenre rendkívül jellemző, angol nyelvű countrydalokkal kísérve, a szűk kameraképbe szelíden bezárva, türelmes – de nem türelmetlenkedő! – megfigyelőként: ahogy a városi fiú összeismerkedik a vidéki sráccal, ahogy közel kerülnek egymáshoz, ahogy eltávolodnak… És ahogy akkor is összetartoznak, amikor a világ összes hegye elválasztja őket egymástól. És ahogy együtt építenek házat. És ahogy elfogadják, hogy van, akinek az a sorsa, hogy saját hegyet találjon magának, amit meghódíthat.
Másnak pedig az a végzete, hogy ne szabadulhasson saját élete hegyének feneketlen gyomrából.

voxmeter080

147 perc, olasz-belga-francia

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2021. augusztus
Interjú: Rian Johnson
Amerika Kapitány előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Martin Eden
  2. A két pápa
  3. Alcarrás

 

Szólj hozzá!