Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 11    

A password will be emailed to you.

Fekete Párduc 2

2022.11.10. (Black Panther: Wakanda Forever) A Marvel Studios új filmjében, a FEKETE PÁRDUC 2.-ben Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően. A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a királyság számára, amiben szerepet játszik Namor is, a titkos vízalatti nép vezetője.

OSCAR-DÍJ 2023
(Legjobb jelmez)

4 OSCAR-JELÖLÉS 2023
(Legjobb női mellékszereplő: Angela Bassett; Legjobb maszk; Legjobb betétdal; Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

Az MCU 30. mozifilmjének legerősebb érdeme, hogy igazán emberi megrendültséggel búcsúzik eredeti címszereplőjétől. A többi szokásos Marvel-menet.

Kovács Gellért

blackpanther01A 2018-as első rész a Marvel-moziverzum szimbolikus jelentőségű filmjévé avanzsált, nemcsak a bevételei miatt, hanem mert régi szuperhősadósságot törlesztett az afroamerikai közösség felé. Lett is belőle 7 Oscar-jelölés, amelyekből hármat aranyszoborra váltott a mű. Igaz, nem volt köztük a legjobb film díja, amely nem is feltétlenül baj, hiszen arról máig megoszlanak a vélemények, hogy a szakmai diadal mennyire szólt Ryan Coogler (Creed – Apollo fia) kétségtelenül korrekt és hangulatos rendezői munkájának (pontosabban: magának a filmnek), s mennyiben a Fekete Párduc fentebb is említett jelképes jelentőségének. Az mindenesetre vitán felüli, hogy a tragikusan fiatalon, két esztendővel ezelőtt elhunyt Chadwick Boseman csodálatos Párduc és nagyszerű színész volt – karizmatikus, érzékeny, büszke és méltóságteljes.
Kicsit sem meglepő hát, hogy a hivatalos folytatás (hiszen T’Challa az MCU szerkezetének megfelelően számos Marvel-filmben fontos szereplője volt a Végtelen-sagának), elsősorban a színésztől búcsúzik – és persze előkészíti, bemutatja Vakanda új védelmezőjét. Előbbi véletlenül sem tűnik gépiesen teljesített kötelezettségnek: a Fekete Párduc 2 azért emlékezetes filmje a franchise-nak, mert (szó szerint) az első pillanattól az utolsóig áthatja az őszinte gyász: a nyitójelenettől a Marvel-szignálon át a stáblista megszakításakor látható, nagyon fontos és igazán szép zárópillanatig. Coogler ért az érzelmekhez, mindenféle erőltetett gesztus nélkül eléri, hogy ez a bő két és félóra leginkább a veszteségről meséljen: marveli szinten, de nem csak a képregényvilágban hitelesen.
Ám mindeközben persze építeni kellett az MCU-fázist is: akcióval, vívódással, egyebekkel, tehát szükség volt egy érvényes epizódra is – így viszont már csak a szokásosra képes a Fekete Párduc 2, amelynek egyik fő motívuma természetesen a harc a vibrániumért, azaz a vakandaiak legfőbb kincséért. És persze az, hogy Shuri (Letitia Wright), aki a királyi családban a legközelebb állt T’Challához, hogyan képes feldolgozni bátyja halálát. E vonalon csatlakozik a meséhez a történet főgonosza(?), a rajongók által toporogva várt Namor (Tenoch Huerta), aki kétségtelenül komplikált ellenfél – de azért annyira nem, hogy a végére ne álljon be a többi hasonló figura mellé a marveli sorba. Ahogy maga a film is.
blackpanther02Problémás volt a forgatás, végül mégsem lett kusza a végeredmény: sőt, bizonyosan elmondható róla, hogy magabiztosan igyekszik bebizonyítani, hogy huszonkilenc film után, a szokásos „változtatunk is, meg nem is” fűszerezéssel is működik a Marvel-recept. Ez egyeseknek elég lehet, mások talán már egyre türelmetlenebbül ásítanak Kevin Feige igényes biztonsági játszadozásától. Valami többre, meghökkentőbbre, izgalmasabbra vágyva.
De mint minden hasonló ügyről, úgy erről is a pénztáraknál döntenek a nézők. És nem valószínű, hogy érdemi változtatásra kényszerítenék a Marvelt.
Ha lesz is ilyen, arra még eléggé sokat kell várni.

voxmeter075

161 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Déva
A magazin: 2014. február
Vetítés: Verdák 2.

Kapcsolódó cikkek:

  1. Fekete karácsony
  2. Fekete telefon
  3. Fekete Özvegy

 

Szólj hozzá!