Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 3    

A password will be emailed to you.

Fekete karácsony

2019.12.12. (Black Christmas) A horrorokra specializálódott Blumhouse legutóbb a Halloweent pörgette csúcsra a sorozat legnagyobb bevételt hozó filmjével, és most a műfaj egy másik klasszikusát turbózta fel a mai igényeknek megfelelően. A Hawthorne Főiskola az ünnepekre elcsendesedik. A diáklányokat egymás után öli meg a kampuszon egy ismeretlen tettes. De a gyilkos hamarosan ráébred, hogy ebben a generációban a fiatal nők nem hajlandók passzív áldozatok lenni, és készen állnak a végsőkig tartó küzdelemre. Idén decemberben eljön a Fekete karácsony, és lesz nagy meglepetés! A filmet Sophia Takal (Démonaink) rendezte az April Wolfe-fal közösen írt forgatókönyvből. A szereplők Imogen Poots (Green Room, The Art of Defense), Aleyse Shannon (Charmed), Brittany O’Grady (A csillag), Lily Donoghue (A Goldberg család, Szeplőtlen Jane) és Caleb Eberhardt.

KRITIKA

Mindig örülünk, ha egy remake nem csak simán újrameséli az eredetit, hanem van mersze változtatni rajta. Most pont ez történt, mégsincs benne köszönet.

Tóth Csaba

blackchristmas01Az 1974-es Fekete karácsony egy halál egyszerű slasher volt, ami műfajbéli elsőségével, valamint a jól eltalált atmoszférájával és beteges telefonhívásaival vált mégis emlékezetessé. Egy sima remake-nek nem sok értelme lett volna – amúgy is már megcsinálták 2006-ban -, és tudta ezt a Blumhouse is. Pont ezért bízták meg a rendezéssel Sophia Takalt (Démonaink), aki egy új, merészen és radikálisan feminista olvasattal állt elő, általa pedig benne volt a levegőben, hogy egy nagyon 2019-es verzió szülessen a klasszikus horror alapján. Takal jó érzékkel a sok egyetemi campuson máig uralkodó macsó férfidominancia kritikájára építi fel meglehetősen dühös filmjét, és ez a düh Donald Trump Amerikájában teljesen jogos és érthető. Csakhogy nem elég feldobni a ma divatos témákat, ki is kellene bontani őket, de odáig az alkotók már nem jutnak el. A rendező úgy gondolta, hogy elég, ha a szereplők szájbarágós monológok és dialógusok képében tolják a képünkbe a film aktualitását, de ez a fajta direktség egyáltalán nem tesz jót a filmnek, mert a multiplexbe egy horrorra elsősorban szórakozni megyünk, és nem azért, hogy üzenetet rágjanak a szánkba. Az ilyesmit sokkal intelligensebben kellene adagolni, és az sem ártana, hogy a film legalább egy alap slasher horror szintjén működjön, azonban a rossz időzítés és a logikátlanságok sokasága kinyírja azt a csöppnyi feszültséget is, ami még az első fél órában úgy-ahogy jelen van. Az ambíciója értékelendő, de ezzel együtt ez sajnos egy rossz film.

voxmeter040

Fekete karácsony a Magyar Filmadatbázisban!

92 perc, új-zélandi-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
R.M.N.
Szuperagy
Filmduó a költészetről

Kapcsolódó cikkek:

  1. Múlt karácsony
  2. 2010.12.30.- Északi karácsony
  3. 2011.02.17.- Fekete hattyú

 

Szólj hozzá!