Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 10    

A password will be emailed to you.

Croodék: Egy új kor

2021.07.22. (The Croods: A New Age) Croodéknak kijutott a veszélyekből és a katasztrófákból, az agyaras ősállatoktól a világvége túléléséig, de most az eddigi legnagyobb kihívással kell szembenézniük: egy másik családdal.
Croodéknak szükségük van egy új élőhelyre, így aztán az első őscsalád a nyakába veszi a világot, hogy biztonságosabb otthont keressenek. Kisvártatva rábukkannak egy falakkal körülvett édenkertre, amely minden igényüknek megfelel… egy valamit kivéve. Már lakik ott egy másik család: a Jobbagyék. Jobbagyék (hangsúly a „jobb”-on) a míves lombkunyhójukkal, elképesztő találmányaikkal és több hektárnyi frissen öntözött terményeikkel jó pár fokkal Croodék fölött állnak az evolúciós lépcsőn. Amikor befogadják Croodékat – a világ első vendégeit – nem kell sok hozzá, hogy feszültség támadjon az őscsalád és a modern család között. Amikor már minden veszni látszik, egy új veszély mindkét családot nagyszabású kalandba taszítja a falakon kívül, és félre kell tenniük ellentéteiket, erőt kell meríteniük egymásból, és együtt kell megteremteniük a jövőjüket. 2013-ban a világ megismerhette az őskor első családját, Croodékat. Az Oscar-jelölt animációs vígjátékban a változó világukhoz alkalmazkodni próbáló klánt világszerte szívébe fogadta a közönség, mert megmutatták, hogy a család fontossága időtlen… és hogy milyen keveset is fejlődtünk.

KRITIKA

Croodék nyolc év után visszatértek egy könnyen feledhető, átlagos, időnként azonban egészen kreatív folytatásban.

Matheika Ábris

croods01A 2013-as Croodék egy humoros, szerethető animációs film, van egy egyszerű sztorija a család és az összetartás fontosságáról, szép az animáció, még egy Oscar jelölést is kapott. A második rész egy kevésbé humoros, de szerethető film egy nagyon egyszerű sztorival a család és az összetartás fontosságáról.
A sztori szerint a simán Guynak nevezett fiúval kiegészült család még mindig mindennapos harcban van a túlélésért, és bár a családapa, Grug pont így szereti, Guy már szívesen letelepedne Eeppel a Holnapnak nevezett helyen, amit egész életében keresett, hogy ne kelljen minden éjszaka a család taktikusan összebújó emberi gombócában aludnia. Ez meg is történik, amikor rátalálnak a passzív-agresszívan elnevezett Betterman családra, akik Guy régi ismerősei. A jóval fejlettebb família úgy érzi, Guy közéjük való, és tökéletes pár lenne a lányuknak, de a vele érkezett vadembereket már szívesen látnák távozni. Eep félti, hogy elveszíti Guyt, Grug fél, hogy elveszíti a lányát és az életstílust, amit szeret.
Amikor A hihetetlen család 2 végre megjelent tizenhat év várakozás után, sikeres lett, mivel noha nem újított semmit a gyakran használt sztoriformulán, de tele volt kreatív vizuális gegekkel és párbeszédekkel. Nem kell minden folytatásnak korszakalkotóan újítania, de a Croodék – Egy új kor fogja az első rész karakterfejlődését, és átdobja a fal túloldalára, hogy újra végigmehessen rajta ebben a sztoriban. Grug megint úgy érzi, hogy Guy talán nem tartozik közéjük, Eep pedig megint le akar lépni. Ezeket a történéseket ugyan új kontextusba helyezik, croods02mégsem érződnek kifejezetten újnak. Persze van itt fantázia is bőven, a film tele van őrülten kreatív lényekkel, aligátormalacok, tehénmamutok, szárazföldi cápák, egy ponton a főszereplők pedig félig farkas, félig pók lényeken lovagolnak. A Croodék – Egy új kor akkor a legjobb, amikor hagyja, hogy a remek dizájn és a gyönyörű animáció legyen a humorforrás. És akkor a legrosszabb, amikor egymás után jönnek a formulaviccek. Ezek általában egy modern, mindennapi szituáció vagy szöveg formájában jelennek meg, csak őskori kontextusban. Például, amikor Eep testvére, Thunk gyomorkorgása reggel felébreszti a családot, Eep félálomban rászól, hogy tegye szundi módba. Pár percenként van egy ilyen, és egy-kettő valóban kifejezetten vicces, de hamar be lehet sokallni tőlük. De azért bőven van mit szeretni a filmben, mint pl. a pofonmajmokat, akik maflásokkal kommunikálnak: mindegyik pofon mást szót jelent, ennélfogva szanaszéjjel csépelhetik a tolmácsoló Guyt egy háttérsztori elmesélése közben. Zseniális. Sajnos azonban a böfögős vicceket sem spórolták ki… A sztori semmilyen, és nem mutat sok újat, de elég színes és hangos ahhoz, hogy a gyerekek végigszórakozzák az egészet.

voxmeter070

95 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Chili vagy Mango - irányítsd te a történetet!
2011.09.15.- Johnny English újratöltve
Bezárhatnak a budapesti artmozik

No related posts.

 

Szólj hozzá!