Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 2    

A password will be emailed to you.

Ahol a nap felkel Párizsban

2022.04.14. (Les Olympiades, Paris 13e) A fiatal lány, Émilie egy nagy presztízsű egyetemen végzett, mégis egy call centerben kénytelen dolgozni. Párizs tömbházakkal teli negyedében lakótársat keres, így kerül az életébe az elbűvölő tanár, Camille. Bár kettejük között viszony alakul ki, a férfi mégis egy másik lányhoz, Norahoz vonzódik. Norát a diáktársai összekeverik Amberrel, a híres szexchat-munkással. Nora szeretne megszabadulni a róla kialakult képtől, ezért felkeresi a hasonmását. Három nő és egy férfi története bontakozik ki ebben a romantikus filmben, akik barátok, néha szerelmesek, gyakran mindkettő.

KRITIKA

Ha egy alapvetően nettó romkom-sztorit fekete-fehérben forgatnak le, és Jacques Audiard rendezi, attól mennyire lesz művészi?

Csákvári Géza

aholnapfelkelparizsban01A szereplőgárda népes: ügyfélszolgálatos munkatárs, tanár, ingatlanügynök, illetve egy webcam-modell – három nő és egy férfi. Van köztük színesbőrű és ázsiai származású, heteroszexuális és leszbikus, egyszóval a fekete-fehér képek ellenére színes a paletta. A film története pókhálószerűen fonódik a párizsi fiatalok körül, akik mind különböző álmokat dédelgetnek, ugyanakkor összeköti őket a francia főváros 13. kerülete, a fiatalság és a szexéhség. A film a szenvedélyes viszonyokat az élet mindennapos (munka, lakás, internet) területei köré fűzi, miközben teret ad annak is, hogy a főszereplők belső indíttatásai mozgassák előre a narratívát. Audiard-ra annyira nem jellemző könnyedség, valamint lezser humor járja át a filmet, ami, noha nemigen tartalmaz különösebb filozófiai mélységeket, ugyanakkor humanizmussal és franciásan szexi módon mutatja be önmagunk megtalálását a másikban vagy épp egymásban. S ne felejtsük el, Audiard-nak nem véletlenül szerepelt eddig szinte minden filmje a Cannes-i versenyben: ő nagybetűs rendező, csodálatos például a nagymama halálába átvezető álomjelenet. A film különlegessége, hogy története alapját a híres amerikai karikaturista, Adrian Tomine három képregénye alkotja: Amber Sweet, Killing and Dying és Hawaiian Getaway, amelyek vizuális világát Paul Guilhaume operatőrnek tökéletesen sikerült átadni.

voxmeter075

Az Ahol a nap felkel Párizsban a Magyar Filmadatbázisban!

105 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
Történetek a végtelenségről
The Expendables 2 előzetes
A Raindance filmiskola egyetemi Masters programot indít

Kapcsolódó cikkek:

  1. Chiara története
  2. Világpolgárok
  3. Hogyan legyél jó feleség?

 

Szólj hozzá!