Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 10    

A password will be emailed to you.

Hogyan legyél jó feleség?

2020.07.09. (La bonne épouse) Paulette és férje egy iskolát vezet, ahol fiatal lányoknak tanítják meg a háztartástan minden fortéját. Ám amikor a férfi maghal, Paulettnek egyedül kell tovább vinni az intézményt, ami a jelek szerint a csőd szélére sodródott az évek során. Miközben egyre inkább érzik a változás szelét és a mind inkább magukénak tudják a feminizmus eszméjét, leteszik a fakanalat és igyekeznek üzletasszonyként helyt állni a változó világban.

KRITIKA

Juliette Binoche most már tényleg lehetne kicsit válogatósabb.

Kovács Gellért

hogyanlegyeljofeleseg01És nem azért, mert neki árthatna egy ilyen, szinte megállás nélkül ásítást provokáló, rossz értelemben franciás tingli-tangli. Neki nem árthat szinte semmi: ő Juliette Binoche, tán a legnépszerűbb kortárs francia színésznő. Ha  megjelenik egy filmben, szinte biztos, hogy a nézők úgy jönnek ki a moziból még a leglaposabb élmény után is, hogy „Legalább volt benne Juliette Binoche!”.
Attól tartok, a Hogyan legyél jó feleség? társírója és direktora, Martin Provost pontosan ebben a kényelembe süppedt bele abba, amit Binoche jelenléte biztosított számára. A nagy lustizásban még azt is elfelejtette, hogy a cselekményben, a hatvanas évek forradalmi levegőt biztosító miliőjében bőven volt annyi lehetőség, hogy azok legalább felével élve összehozhatott volna egy korrekt, szórakoztató, szatírába hajló komédiát. Igen, Juliette Binoche-sal. De inkább úgy csinált, mintha a konzervatív lánynevelde vezetőjének feminista ébredését egyszerre lenne képes több zsáner eszközeinek segítségével elmesélni – igen, akár még énekelve is!
Ám sajnos a Hogyan legyél jó feleség? se nem igazán vicces, se nem igazán kedves vagy gunyoros, sokkal inkább fáradt, egyetlen pillanatában sem eléggé szórakoztató, szinte idegesítő alibizés, amely valóban visszaél azzal, hogy kicsoda a főszereplője. Mert tudja, tisztában van vele: ahogy oly sok mindent már, Juliette Binoche végül majd ezt a filmet is kihúzza a cikiből. Ami persze nem baj, de ennél ő is, mi is többet érdemelnénk: a híres színésznő s azok is, akik nagyon szeretik a híres színésznőt.

voxmeter040

109 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
Downton Abbey
Interjú: Guillermo del Toro
Vetítés: Eleven testek

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.08.25.- Született feleség
  2. Vetítés: Hogyan lopjunk felhőkarcolót
  3. Szerelemre kattintva

 

Szólj hozzá!