Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 4    

A password will be emailed to you.

Chiara története

2022.03.03. (A Chiara) Egy délolasz kisvárosban a Guerrasio család a barátaik társaságában ünnepli a legnagyobb lány 18. születésnapját. Aznap este egy autó felrobban az utcában és az ünnepelt 15 éves húga, Chiara tanúja lesz apja elmenekülésének. A következő nap minden megváltozik: a családfő eltűnik, a lányok édesanyja mégis úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Chiara gyanút fog, kutatni kezd a család ügyei után és hamarosan kapcsolódásokat fedez fel az alvilággal. Ahogy a tinédzser egyre közelebb kerül az igazsághoz, és a felnőttek világához, úgy kényszerül egyre erősebben szembenézni saját jövőjének kilátásaival.

KRITIKA

Az egyik szemem sír, a másik nevet: Jonas Carpignano Calabria-trilógiájának záródarabja, a Chiara története megérkezik a magyar moziba – miközben az első kettő, a Mediterráneum és az A Ciambra elkerülte a hazai vásznakat.

Csákvári Géza

chiaratortenete01De, ahogy a mondás is tartja, ajándék lónak ne nézzük a fogát, mert ez a fiatal olasz rendező azon pályakezdők egyike, aki a csúcson startolt: a trilógia mindhárom darabja Cannes-kedvenc lett, nem véletlenül. Egyedi direktori stílussal, atmoszférával és történetmeséléssel beszél Carpignano a modern Európa problémáiról. Mikró szinten mutat sorsokat, hiszen nem mozdul ki Calabriából, de mégis egyetemesen beszél. Az első rész az afrikai migránssorsról beszélt, akik ide érkeznek, a második a roma telepen épp felnőtté váló Pio története, míg a Chiara története Chiarára (Swamy Rotolo), a csempészésből élő olasz család “kincsére” fókuszál. Mind a három filmre igaz, hogy nagyon alapos, hosszú expozícióval indít, bőven ad a nézőnek időt, hogy ismerkedjünk a kamera által követett főhőssel. Érdekes, hogy legtöbben a nyomort erősítenék fel ezeknél a húsbavágó témáknál, ám Carpignano csupa olyan karaktert mozgat, akik túl akarnak lépni a sorsukon, túl akarják élni a rendszert. A Chiara története esetében Chiara veszi az irányítást a saját kezébe. Pont annyi idős már, hogy rájöjjön, nincs minden rendben a családi ügyek kapcsán, és utánajár a nagy titkoknak. Ez pedig olyan eseményeket kulminál, amelyek kapcsán életre szóló döntéseket kell hoznia. Bár a trilógia darabjai önállóan is működnek, a részletekben rejlő delikát finomságok (visszatérő szereplők) miatt mégiscsak egyben fogyasztandó: a Chiara története mozis premierje előtt érdemes az előzményeket pótolni a MUBI-n.

voxmeter080

121 perc, olasz-francia

Kapcsolódó cikkek:
Kampókéz
2011.09.29.- Ismeretlen föld
2011.01.13.- Rubber

Kapcsolódó cikkek:

  1. A feleségem története
  2. Minari: A családom története
  3. Vita & Virginia: Szerelmünk története

 

Szólj hozzá!