Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 5    

A password will be emailed to you.

Az igazság bajnokai

2021.10.28. (Retfærdighedens ryttere) athilde egy tragikus vonatbalesetben veszíti el édesanyját. Apja, Markus hivatásos katonaként hosszú éveket töltött távol otthonuktól, most hazatér egyedül maradt lányához. Hamarosan felkeresi Markust egy különös figura, Otto, aki szintén a vonaton utazott és állítja, hogy a baleset nem volt véletlen. A gyilkosságot egy koronatanú kiiktatására tervelték ki, aki az Igazság bajnokai nevű motorosbanda feje ellen tanúskodott volna, Markus felesége pedig csupán véletlen áldozata volt a merényletnek. A katona nem habozik, Ottoval és barátaival – akik a feladatra tökéletesen alkalmatlanok – bosszúhadjáratra indul, még ha ehhez a fél alvilággal le is kell számolnia.

KRITIKA

Anders Thomas Jensen megrendezte a legjobb filmjét az Ádám almái és a legjobb karácsonyi mozit a Drágán add az életed óta.

Soós Tamás

azigazsagbajnokai01A 2000-es években nagyot ment rendezőként Anders Thomas Jensen, aki ennek ellenére a mai napig elsősorban forgatókönyvíróként ismert, többek között Susanne Bier mellől (Esküvő után, Egy jobb világ). Az Ádám almái után tíz évet kellett várni új rendezésére, a Férfiak és csirkékre, ami még Jensen keményvonalas rajongóit is megosztotta azzal, hogy a végletekig vitte el abszurd humorát és zakkant karaktereit. Az elmúlt időszakban ezért maximum Jensen hollywoodi áttörésének szurkolhattunk, ami A setét torony buktájával sajnos elmaradt, így aztán tényleg meglepetés volt, hogy Jensen újra a rendezés felé fordult, ráadásul egy olyan pofátlanul vicces, merészen csavarodó és az elvárásokra fittyet hányó filmet hozott össze, amilyet az Ádám almái óta nem láttunk tőle.
Miközben persze pont azt hozta, amit várunk tőle: bizarr, de esendő figurákat, szénfekete poénokat és Mads Mikkelsen remeklését, aki ezúttal egy gyászoló veteránt alakít, aki bosszút akar állni felesége gyilkosain. A sztori persze nem a Bosszúvágy 26, annál jóval komplikáltabb, és dán hősünk egyik kedvenc témáját feszegeti: az élet értelmét. Az igazság bajnokai ugyanúgy világnézetek harcává válik, mint annak idején az Ádám almái, amiben a realista neonáci a tragédiákat eltagadó, de a bizarr és naiv hitével mégis élhető világot teremtő pap élethazugságait akarta lerombolni. Csak itt Jób könyve helyett a véletlenekről és a sorsszerűségről van szó és arról, hogy mennyire hinni akarunk az összefüggésekben, az okokban és okozatokban, mert különben szembe kellene néznünk azzal, milyen törékeny az életünk, mennyire múlandóak a kapcsolataink és milyen banális a halál.
Jensen persze nem lenne Jensen, ha mindezt nem egy totálisan őrült és pimaszul vicces sztoriban fogalmazná meg, de Az igazság bajnokai még az ő élazigazsagbajnokai02etművén belül is tud újat mutatni. Például azzal, hogy a dán fenegyerek először rendezett igazán tökös akciójeleneteket, így a filmen nemcsak nevetni és meghatódni, hanem annak rendje és módja szerint izgulni is lehet. Az Ádám almáiban még rajzfilmszerű volt az erőszak (a mellkason lőtt neonáci bicegve sétált haza), Mads Mikkelsen itt viszont olyan hűvös precizitással gyilkol, mint John Wick, és ettől Az igazság bajnokai olyanná válik, mintha Jensen szokásos mixébe (dráma + szatíra) egy élvezetes akciófilmet is belekevert volna.
Segít az is, hogy Jensen egy fokkal kevésbé szirupos, mint lenni szokott (gondoljunk csak a Zöld hentesek indokolatlan happy endjére), és nem teszteli a tűréshatárunkat sem úgy, mint a Férfiak és csirkékben. Az igazság bajnokai Jensen, Mikkelsen és a dán film legjobb oldalát mutatja minden téren: egy igazi érzelmi hullámvasút, meglepően vicces figurákkal, kiszámíthatóbb csavarjai ellenére is jó fordulatokkal és olyan mondanivalóval, ami mindenkinek ad elgondolkodnivalót arról, hogy mit tekint véletlennek és mit sorsszerűnek az életében.

voxmeter090

116 perc, dán-svéd-finn

Kapcsolódó cikkek:
Elvis
Árok
Oscar-nyertesek 2016

Kapcsolódó cikkek:

  1. Az igazság
  2. 2011.06.09.- Az igazság ára
  3. Daniel

 

Szólj hozzá!