Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 7    

A password will be emailed to you.

Respect

2021.08.12. (Respect) retha Franklin kislányként apja templomának kórusában énekelt, évekkel később pedig már világszerte ünnepelt sztárként tündökölt. A RESPECT lenyűgöző igaz történet a zene egyik emblematikus alakjáról, útjáról, egyéni hangjának kereséséről, főszerepben az Oscar-díjas Jennifer Hudsonnal és az Oscar-díjas Forest Whitakerrel.

KRITIKA

Nem is az a baj, hogy az Aretha Franklin életéről mesélő mozifilm biopicgenerátorral készült – hanem az, hogy zárlatossal csinálták.

Kovács Gellért

respect02Önmagában sosem jelent jót, ha egy hasonló produkció képtelen józan lelkesedéssel fordulni rajongása tárgyához, ám az eddig sorozatepizódokat dirigáló Liesl Tommy még csak nem is azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy akárhányszor a soul királynőjét alakító – egyébként egészen nagyszerű – Jennifer Hudsont mutatja, szinte beleremeg a kamera a meghatódottságba. Előfordul az ilyesmi, s Aretha Franklin karrierje, személyisége valóban olyan jelentőségű, méghozzá rétegezetten az, hogy tökéletesen tolerálható lenne az ájult tisztelet is.
Viszont azzal már nagyon nehéz mit kezdeni, hogy a szűk két és félórás film minden egyes perccel egyre gyengébb: borzasztóan zavaros, néha kapkod, máskor jelentéktelen részleteket elnyújt, nincs igazán íve, s annyira nem akar ártani az énekesnő emlékének, hogy számos magánéleti momentum kapcsán inkább összevissza beszél. Nem elgondolkodtatja a nézőt, hanem félrevezeti. Amikor Hudson épp nem a zene szárnyaival száll, vagyis amikor nem a színpadon, a zongora mellett (vagy akárhol, ahol énekelhet) istennőként létező Franklint láthatjuk, olyannyira unalmas, amilyennek nagyon nem szabadna lennie egy ilyen alkotásnak.
Ami pedig még különlegesen fájó, hogy Forest Whitaker kifejezetten rossz színésznek tűnik benne. Pedig mindannyian tudjuk, hogy egy zseni.

voxmeter030

Respect a Magyar Filmadatbázisban!

145 perc, kanadai-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-jelölések 2018
2011.04.28.- Chloe - A kísértés iskolája
2011.02.24.- Féktelen harag 3D

Kapcsolódó cikkek:

  1. Az amerikai birodalom bukása
  2. Macskák
  3. 1917

 

Szólj hozzá!