Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 6    

A password will be emailed to you.

2011.09.29.- Felperzselt föld

OSCAR-JELÖLÉS 2011!
(Legjobb idegen nyelvű film)

KRITIKA

Szűz Mária képével díszített puskákkal lőnek arab milicisták egy nőkkel és gyerekekkel teli buszra – és még csak nem is ez a legsokkolóbb benne.

Hanula Zsolt

Egy testvérpár anyjuk halála után szembesül vele, hogy Líbiában van még egy testvérük. Neki, illetve sosem ismert apjuknak egy-egy levelet hagyott anyjuk a végrendeletben, nekik kell ezeket kézbesíteniük. Mind a számára idegen környezetben kutakodó fiatal nő (bátyja kezdetben nem szívesen foglalkozik ezzel a nyomozósdival) sztorija, mind a másik, anyjuk évtizedekkel korábbi hányattatását mesélő történetszál önmagában is kellően feszült és drámával teli, de a váltott történetmesélés, az egymást magyarázó, egymásra reflektáló elbeszélés teszi mesterművé a filmet.
Vagyis egyrészt egy háborús-politikai káosz, egy a kultúrák végső, apokaliptikusnak tetsző, embertelen összecsapásának vagyunk tanúi, ahol nincsenek igazságok, csak indulatok, ahol a háborúnak nem hősei, csak kutyái csaholnak, másrészt egy ugyanilyen izgalmas családi drámáé, amely nem közösségek, hanem egyének kézzelfoghatóbb, hasonló brutális fordulatokkal teletűzdelt sorsát követi nyomon.
Fentebb a sokk szót használtam, ami valami hirtelen ránk törő borzalomra enged következtetni, holott épp ellenkezőleg, a meglehetősen hosszú játékidő minden egyes percével, szinte észrevétlen fokozódik az iszony, hogy aztán valóban elérje csúcspontját.

130 perc, kanadai-francia

Kapcsolódó cikkek:
Pavarotti
2011.07.21.- A gondozoo
2011.07.15.- Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. rész

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.09.29.- Ismeretlen föld
  2. 2011.03.17.- A Föld inváziója – Csata: Los Angeles
  3. 2011.08.18.- Frászkarika

 

Szólj hozzá!