Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 12    

A password will be emailed to you.

2011.03.24.- A sas

KRITIKA

Egy igazi, jó kis kardozós-menekülős történelmi kalandfilm.

Villányi Dániel

Nem tudom, hogy vannak vele a kedves olvasók, de én már régóta várok egy igazán jó történelmi kalandfilmre a mozikban, lévén még mindig olthatatlan szerelemben élek gyerekkorom kedvenc műfajával. Az utóbbi évek nem kényeztettek el e téren, legalábbis olyan filmekkel nem, amik ne lettek volna remake-ek, rebootok, folytatások, vagy átértelmezések. Most viszont itt A sas, és noha ez a mozi talán nem válik soha klasszikussá, nem vág bele különleges kihívásokba sem tartalmilag, sem formailag, de amit vállal, azt hozza: egy izgalmas, átélhető kaland erejéig vissza tudja röpíteni a nézőjét sok száz évvel ezelőttre.
Nagy nyeresége a filmnek, hogy nem amerikaiak, hanem angolok csinálták meg. Így lekerült a válláról a hollywoodi történelemszemlélet, korhatármánia és politikai korrektség terhe, és simán előfordulhat, hogy ha a történet úgy kívánja, egy kisfiúnak is elvágják a torkát a film vége felé. Miért ne tennék? Hisz az adott körülmények között ez valóban könnyedén előfordulhatott, és különösen örömteli A sasban, hogy nem igyekszik túlbonyolítani és maivá tenni a karakterei személyiségrajzát és motivációit – és valahogy pont ettől lesznek (a korban) élővé.
Néhány kidolgozatlanul maradt jelenettől és motívumtól eltekintve A sas az idei tél egyik kellemes meglepetése – és még magyar arcok is láthatóak benne.

114 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
2011.07.07.- Micimackó
2011.06.16.- Szerelem kölcsönbe
2011.06.16.- Mosás, vágás, ámítás

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.02.10.- Csak szexre kellesz
  2. 2011.01.27.- Boszorkányvadászat
  3. 2011.03.03.- Nem beszélek zöldségeket

 

Szólj hozzá!