Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 3    

A password will be emailed to you.

2011.03.03.- Nem beszélek zöldségeket

KRITIKA

A film, amit egyszerűen csak a francia Forrest Gumpnak hívnak.

Tóth Csaba

Persze, mint minden leegyszerűsítés, ez is jócskán sántít. A Nem beszélek zöldségeket főhőse nem értelmi fogyatékos, inkább csak nagyon enyhén együgyű, ráadásul Tom Hanksszel ellentétben nem vágtázik át az utóbbi fél évszázad jelentősebb történelmi eseményein, pusztán csak összebarátkozik egy öregasszonnyal, és ez az új barátság új távlatokat nyit meg számára.
Jean Becker rendező filmje végtelenül egyszerű, sallangoktól mentes kis mozi, ami stáblistástul sem éri el a másfél órás játékidőt. A direktor nem tett mást, mint azt, hogy a kamerájával a szereplőire koncentrált, ők pedig a bizalmat csodás alakításokkal hálálták meg. A filmeket gyakorlatilag futószalagon gyártó Depardieu, a kilencvenhat(!!!) éves színésznő, Giséle Casadesus oldalán valósággal megnyílik, akinek minden egyes mozdulatán és mondatán látszik, hogy ő még egy másik világ szülötte, és ebből a világból a barátságuk által egy szeletnyit képes átadni a nála jóval fiatalabb férfinak, akit hatvankét éves kora ellenére ő még joggal hív fiatalembernek…
Van az úgy, hogy egy megható filmélményhez nem kell több egy igaz barátság egyszerű bemutatásánál. A Nem beszélek zöldségeket egy jóval földhözragadtabb és valóságosabb mozi a folyton vele kapcsolatban emlegetett Forrest Gumpnál, de ez így van jól.

82 perc, francia

Kapcsolódó cikkek:
Nyolc hegy
NászszezON
2010.12.16.- A szerelemről és más démonokról

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.02.03.- Párizsból szeretettel
  2. 2011.02.24.- The Fighter – A harcos
  3. 2011.02.24.- Féktelen harag 3D

 

Szólj hozzá!