Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 1    

A password will be emailed to you.

Az ember, akit Ottónak hívnak

2023.01.12. (A Man Called Ove) Otto (Tom Hanks) a lakópark réme. Pedig nem hangos, nem rendetlen, nem szabálytalan. Sőt, az ellenkezője. Épp az a baj vele, hogy szuperrendes, őrületen visszafogott, és mániákusan ragaszkodik a szabályok betartásához. És ha meglátja, hogy valaki eltér az elveitől, azt nem fél figyelmeztetni. Sosem unja meg a szabálytalanul pisiltető kutyasétáltatók, a rossz helyen parkoló postások és biciklijével súlyos kihágásokra vetemedő lapkihordók leckéztetését. De a szomszédjába költözik egy Dél-Amerikából érkezett család, amelyik kicsit másképpen áll hozzá az élethez. Kicsit hangosabbak. Kicsit szabálytalanabbak. Kicsit közvetlenebbek. És hiába próbálja Otto meggyőzni őket, hogy a lakópark minél több szabályra vágyik, ők inkább úgy gondolják, hogy a szeretet a lényeg. Még ha az egy kis ricsajjal is jár.

KRITIKA

Ezt is már megint minek? – gondolhattuk előzetesen, hiszen Fredrik Backman világsikerű regényéből már készült egy autentikus adaptáció.

Kovács Gellért

amancalledotto01Na de szerencsére Marc Forster (Szörnyek keringőjeFelforgatókönyvPapírsárkányokZ világháborúBarátom, Róbert Gida) filmje nem is csupán azért meggyőző, mert a címszerepet az az ember alakítja, akit Tom Hanksnek hívnak.
A svédeknél Ove, az USA-ban tehát Otto. Ennyi akár elég is lehetne ahhoz, hogy az európai filmekre jegyváltási szempontból meglehetősen érzéketlen Egyesült Államokban el lehessen adni a produkciót – amely egyébként igen tisztességesen, már az elején, a főcímben bevallja, hogy a könyv mellett bizony Hannes Holm moziváltozatából is lapátolt rendesen.
Nincs miért szégyenkeznie, mert az önjelölt „tömbbizalminak”, a minden írott és íratlan szabályt karót nyelt szigorúsággal komolyan vevő Ottónak ugyan már azzal kihúzták a méregfogát (mármint szimbolikusan persze), hogy Tom Hanks, a producer (és a Playtone stúdiót vele közösen vezető feleség, Rita Wilson) is jó ötletnek gondolta Tom Hanks, a filmsztár szerepeltetését. Ám arra is figyeltek, hogy egy picit valóban másképpen meséljék el a történetét, mint a svédek.
Ez itt kérem Amerika, itt a mizantrópról már az első jelenetben megtudjuk, hogy nem gyűlöl ő senkit – ráadásul azzal, hogy a készítők hangsúlyosan autisztikussá teszik a karakterét, végképp elhárul minden akadály a szórakoztató hollywoodi filmekre vágyók elől, hogy különösebb megerőltetés nélkül kacagjanak. És pityeregjenek is, amikor épp annak jön el az ideje. Ottónak persze most is vannak sebei – és cserfes, mexikói származású szomszédjai, illetve olyanok is eltekernek a garázsa mellett néha, akiknek köszönhetően az LMBTQ-vitát is rövidre zárhatja a környezetében(vel). Otto jó ember, Ottónak ezt szinte mondania sem kéne. Ő nem is mondja, a film mutatja.
És ugyan Ottót nem biztos, hogy kedvelné Ove, az alkotói ihletettség és a mesélői kedv tán képes velünk elhitetni, hogy bár meglettünk volna nélküle, de igenis volt értelme honosítani ezt a különleges, homlokráncolós, pedáns palit. Hiszen kapott egy macskát is!

voxmeter075

Az ember, akit Ottónak hívnak a Magyar Filmadatbázisban!

126 perc, amerikai-svéd

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-nyertesek 2023
2011.03.17.- Fütyülök az egészre
2011.02.10.- Egy jobb világ

Kapcsolódó cikkek:

  1. A láthatatlan ember
  2. 10.11.04.- Egy komoly ember
  3. Egy igazán dühös ember

 

Szólj hozzá!