Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 3    

A password will be emailed to you.

2011.05.19.- A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

KRITIKA

Míg a vásznon gyülekeznek, addig a nézőtéren oszlanak a baljós árnyak…

Szöllőskei Gábor

A Fekete gyöngy átkának megtörése és a Holtak kincsének megkaparintása után Deppék végül a világ, a nézők pedig a türelmük végére értek. A Karib-trilógia befejező epizódja túlságosan zagyva volt, ide-oda csapongó és mindenekfelett unalmas is annak ellenére, hogy vizualitásban nem szűkölködött. A siker így sem maradt el, ám Jerry Bruckheimer és új rendezője, Rob Marshall ezúttal mégsem próbálták betartani a folytatások ősi törvényét, a „még több, még nagyobb stb” elvet. Lehet, hogy ez volt a szerencséjük. Most nincs Kraken-támadás és tengeri csata sincs az örvényben, van azonban történet, humor és jó karakterek.
A franchise-ban új fejezet nyílik, lehet, hogy egy új triógia is egyben, így változtatni kellett egy-két dolgon. Például a szereplőgárdán. Johnny Depp és Geoffrey Rush szerencsére maradtak, ám ezúttal hiába keressük Orlando „Kétarc” Bloomot és Keira” Mélyharapás” Knightley-t, illetve a köztük már végletekig kimerített romantikus szálat. Ez talán az egyik legörvendetesebb változtatás. Most Sparrow kapott szerelmi kihívást a mindig remek Penélope „Dús” Cruz képében, a főgenya Feketeszakáll hálás szerepét pedig Ian McShane-re (Halálfutam, Füles, Szexi dög) osztották. Utóbbinak sajnos kevesebb terep jut, mint amennyit megérdemelt volna, kardnak álcázott távirányítóját viszont veszettül irigyeltük. A tinédzserigények kielégítése végett két ifjú és szép karakter: egy misszionárius és egy szirén is helyet kaptak a Fiatalság Forrását kajtatók történetében, szerencsére azonban a köztük bimbódzó szerelem végig mellékszál marad. A fókuszban inkább az örök fiatalság utáni hajsza, Barbossa bosszúja, valamint a Sparrow és Angelica (Cruz) közti mediterrán temperamentumú kapcsolat állnak, ám utóbbit nem dolgozták ki eléggé, így inkább azon morfondírozunk a film közben, hogy akkor most Angelica Feketeszakáll lánya-e, avagy sem…
Marshall a film első, Londonban játszódó etapjában még nem találja a megfelelő arányú dinamikát, és a cselekményben is sok a baki (pl. túl sok ismerős bukkan fel egyszerre véletlenül), ám később elkap minket az atmoszféra, ütősebbek az akciók (a szirén-támadás a csúcs), és jók a helyzetkomikumok is. Korántsem lesz a sorozat legjobb része, ám nyáron már annak is örülünk, ha nem kell sápkóros vérszívó tiniket és pingáltfejű, kopasz széltoló kölyköket bámulnunk. Az Ismeretlen vizeken pedig egy hibáival együtt is vállalható egzotikus fantasy-kalandocska. Aki pedig túlzottan kötekedni mer egy olyan filmmel, melyben palackozott hajók, uszonyos bigék és füstölgő szakállú kalózok tobzódnak, az vessen magára!

137 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Az ember, akit Ottónak hívnak
Fekete Párduc 2
10.11.11.- Social Network: A közösségi háló

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.04.14.- Ismeretlen férfi
  2. 2011.01.27.- Szerelem, pasta, tenger
  3. 2011.01.20.- A következő három nap

 

Szólj hozzá!