Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

Eleven kór

2021.09.02. (Malignant) Madison szörnyű dolgokat lát. Néha révületbe esik, úgy érzi, egy idegen lakásban tér magához, képtelen megmozdulni, és végig kell néznie, amint egy árnyalak brutálisan meggyilkolja az ismeretlen hely lakóját.
De még ez sem elég: a bűnügyi hírek nem hagyják kétségek között: amit lát, az valóság. De mi köze hozzájuk? Miért kell ennyi vért, ennyi kínt és gyötrelmet végignéznie? Ő és a húga is nagyon szeretné tudni a választ. Mert egyvalamiben biztosak: a kegyetlen árnyék őket sem fogja kímélni.

KRITIKA

Valami olyat szerettünk volna látni James Wantól, ami magabiztos, kockázatvállaló, és semmi köze a Fűrészhez, az Insidioushoz és a Démonok közötthöz? Nos, nesze nekünk!

Kovács Gellért

malignant01Ha egy filmről le lehet azt írni, hogy eszement baromság, ám tehetségből és élvezettel készítették, így nézőjét képtelen hidegen hagyni, akkor bizony igazi moziról beszélhetünk. Helytálló ez úgy is, hogy a kortárs Hollywood legsikeresebb horrorfilmesének új dobása, az Eleven kór valóban a legmegosztóbb alkotások közé tartozik a jelenlegi kínálatból. Utálni, kinevetni lehet, de az sem meglepő – és főként nem baj! –  ha valaki mocskosul jól szórakozik rajta.
Wan szemellenzős szenvedéllyel rendezte vászonra Ingrid Bisuval és Akela Cooperrel közösen írt forgatókönyvét, amely a direktor életművében (is) sokszor használt, kísértetházas, hosszas alapozást követően (az Annabelle-ből is ismerős Annabelle Wallis összevissza haluzik mindenféle gyilkosságokról, amelyekről rendre bebizonyosodik, hogy nem csak képzelte őket) fordítja bele a filmet egy olyan, tartalmát tekintve tökéletesen nonszensz, megvalósítását nézve felszabadultan vérprofi utolsó harmadba, amiről egyszerre juthatnak eszünkbe John Wick lövöldözései-bunyói és Stephen King egyik közepesen híres regénye (hogy melyik, azt a spoilerveszély miatt nem árulnám el). S miközben az egyéb hivatkozásokat számolgatjuk, esetleg az állunkat keressük a földön, tán még arra is jut időnk, hogy eldöntsük: remek mókaként vagy röhejes agymenésként értékeljük a látottakat.
Ízlés kérdése – de az egészen bizonyos, hogy James Wan ezúttal valóban át merte lépni sok millió dolláros árnyékát. Ami 2021-ben nem is olyan kis dolog ám egy amerikai zsánerrendezőtől!

voxmeter070

111 perc, amerikai-kínai-román

Kapcsolódó cikkek:
Boldog idők
Django Unchained fotók
2011.09.15.- Colombiana

Kapcsolódó cikkek:

  1. Vetítés: Eleven testek
  2. Oscar-jelölések 2012, avagy Hugo’s Eleven
  3. The Suicide Squad: Az öngyilkos osztag

 

Szólj hozzá!