Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 1    

A password will be emailed to you.

Fortune-hadművelet: A nagy átverés

2023.01.05. (Operation Fortune: Ruse de guerre) Orson Fortune (Jason Statham), a rendkívüli képességekkel megáldott szuperkém titkos bevetésre indul. A nagymenő ügynöknek vissza kell szereznie egy irtó veszélyes fegyvert, és közben meg kell akadályoznia, hogy a haláli eszköz Greg Simmonds (Hugh Grant), a híres-neves milliárdos fegyvernepper kezébe kerüljön.

KRITIKA

Guy Ritchie csinált egy közepes Jason Statham-akciófilmet. Mármint olyat, amilyet nem Guy Ritchie szokott rendezni, hanem azok, akik azután forgattak Jason Stathammel, hogy Guy Ritchie felfedezte őt.

Kovács Gellért

operationfortunerusedeguerre01Azonban valami kétségtelen: a brit zsenicsibész nincs a legrosszabb formájában. Azon túlesett (reméljük) a Hullámheggyel és a Revolverrel, még a 2000-es évek első felében. Azóta összeszedte magát, leporolta a zakóját, és leginkább a Sherlock Holmes-moziknak és az Aladdinnak köszönhetően Hollywoodban is beilleszkedett. Aztán legutóbbi két önazonos filmjével (ÚriemberekEgy igazán dühös ember) azt csinálta, amihez a legjobban ért, de azért ezekbe sem halt bele művészileg.
Most elvonult kicsit sziesztázni, s félálomban leforgatta ezt a kémes akciófilmet, amely igazából kizárólag azért nézhető, mert Guy Ritchie-nek akkor is van ötlete, ha szunyókál. A teljesen sematikus cselekményt (szerezzük meg a szuperfegyvert a gonoszoktól, de derítsük ki azt is, hogy pontosan mi is az a szuperfegyver) heistarchetípusok igyekeznek élvezetessé lazáskodni, inkább kevesebb mint több sikerrel, ám Ricsifiú még egy dögunalmas éjszakai rajtaütést is képes valamennyire kreatívan vágni és bemutatni: például amikor Jason Statham belopakodik a maffiózók házába, és headsetes fülébe bizonyos okokból Aubrey Plaza énekli az egyik leghíresebb westernfilm híres betétdalát… Nos, akkor történik valami. (Tudvalevő: a rendezőnek a Butch Cassidy és a Sundance kölyök az egyik kedvenc mozija, amely miatt már gyerekként eldöntötte, hogy filmeket akar csinálni.)
De ilyen jelenetből vészesen kevés van. Hugh Grant felszabadultságának szaftjába ugyan most is élvezettel tunkolhatunk, ám a karakterek inkább unottak, mint menők – Josh Hartnett és Cary Elwes alakítása például csalódás.
Ilyesfajta tucatalibizésre kár pazarolni egy Guy Ritchie-t.

voxmeter055

A Fortune-hadművelet  – A nagy átverés a Magyar Filmadatbázisban!

114 perc, amerikai-kínai

Kapcsolódó cikkek:
Senki
Az új mutánsok
A magazin: 2014. május

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2021. június
  2. Nagypapa hadművelet
  3. Úriemberek

 

Szólj hozzá!