Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 5    

A password will be emailed to you.

Így vagy tökéletes

2021.08.19. Az írók nem mind elviselhetetlenek, de András (Fekete Ernő) kétségtelenül az. Egy sikeres reklámügynökség kiégett kreatívigazgatójaként még azután is komoly író szeretne lenni, hogy az első regénye csúnyán megbukott. Lenéz mindent, ami nem szépirodalom, így mélyen megveti az új spirituális bestsellert, az Így vagy tökéletest és annak népszerű szerzőjét, Katát (Béres Márta). Aztán egy közös fotójuk felpörög a közösségi médiában, elterjed róluk, hogy járnak, és Andrásnak – kis segítséggel – támad egy nagy ötlete: ez a kapcsolat esetleg sikerre segítheti az új művét. Kár, hogy az életben semmi sem megy olyan egyszerűen, mint a regényekben. Főleg, ha pár megbízhatatlan pasi (Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs), nagyszájú kolléga (Dér Zsolt), életunt műkritikus (Hegedűs D. Géza) meg egy dögös reklámszépség (Trokán Nóra) is belekeveredik az ügybe.

KRITIKA

Az első filmes Varsics Péter több szempontból is figyelemre méltó művel debütált: profin alkalmazza a tengerentúli komédiák szabályait, és Béres Márta személyben prezentál nekünk egy csodálatos filmszínésznőt.

Csákvári Géza

igyvagytokeletes01Alapvető szabály az angolszász komédiák esetében: végy két össze nem illő embert! Az sem baj, ha utálják egymást. Az Így vagy tökéletes antihőse, András (Fekete Ernő) a sikeres reklámügynökség kreatív igazgatójaként komoly írói vágyakat dédelget, ám az első regénye megbukott. Lenéz mindent, ami szerinte nem modern szépirodalom, így mélyen megveti az új spirituális bestsellert, az Így vagy tökéletest és annak népszerű szerzőjét, Katát (Béres Márta). Ez egy duo fantasticus: egy igazi sznob csávó, aki mégiscsak szerethető és egy sikeres nő, akinek igencsak felvágták a nyelvét, ennélfogva a verbális alázásból jeles jár neki.
Talán mondanom sem kell, a tökéletes amerikai vígjátéki felállás ez, hiszen adott két össze nem illő ember, akik normális körülmények között egymás közeledését sem tolerálnák, nemhogy egymásba bolondulnának – ám a sors iróniájának köszönhetően ez mégis megtörténik. A körülményekhez tartozik, hogy Katát a legjobb barátnőjével csalja meg a pasija, Szabolcs (Lengyel Tamás), míg András annak ellenére, hogy elviselhetetlen, kiderül, mégiscsak jó fej, aki a lányával él szingliként. Ami jó, hogy ez nem elég ahhoz, hogy megtörténjen a romantikus csoda…
Emellett folytatódik a magyar filmesek sértettségének ábrázolása a vásznon, miután olyan mondatokat hallunk, mint pl.: „A kritikusok keserűek, mert az alkotáshoz tehetségtelenek.” Ehhez jönnek hozzá a jó magyar filmes hagyományok: a igyvagytokeletes02sértett alkotók, akik bosszúból nem egyszer pogácsazabáló niemandoknak ábrázolják a magyar tollforgatókat. Persze, mint minden komédiában, lehet az archetípusok szintjén kifigurázni, az újságírók pedig tényleg könnyen a nevetség tárgyaivá tehetőek. Az Így vagy tökéletes ebben a tekintetben kicsit unortodox módon jár el: a műben felolvasnak olyan szöveget, idézve a Magyar Narancsból, amelyet a lap soha nem hozna le a valóságban. Ez pedig nem kis képzavar, mivel pont azt érezheti a néző, hogy ez kissé kicsinyes alkotói oldalról, hiszen, ha mondjuk nem a Narancsra hivatkoznak, hanem egy fiktív lapra – mondjuk Nemzeti Citrom – máris nincs feleslegesen pejoratív éle a műnek.
Hogy mindezek ellenére tisztességes az alkotói szándék, azt az a fordulat bizonyítja, ahogy a két sértődött szerző rájön, még a lenézett bírálónak is nagyobb a méltósága, mint nekik. És innentől kezdve mindent el lehet hinni: a hirtelen fellobbant szerelmet és az ahhoz vezető utat, amelyben fontos szerephez jut a kutyaürülék közös hajigálása. És igen, be kell vallani, olykor még jókat is lehet nevetni az egészen.

voxmeter075

105 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Martin Eden
Hazai színészek a nemzetközi „film-vérkeringésben”
2010.12.16.- Megaagy

Kapcsolódó cikkek:

  1. A feltaláló
  2. Chili vagy Mango – irányítsd te a történetet!
  3. Szavazz a Tökéletes Szakításra!

 

Szólj hozzá!