Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 1    

A password will be emailed to you.

Veszélyes lehet a fagyi

2022.11.17. Adél (Stork Natasa) radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva (Stork Natasa) pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak. Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos (Patkós Márton) színrelépése hoz váratlan fordulatot. Elsőre úgy tűnik, hogy a férfi mélyíti a távolságot az ikrek között, azonban éppen az ő hatására kezdenek el újra egymásra figyelni.

KRITIKA

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egypetéjű ikrek között van valamilyen mágikus kapcsolat, egy olyan szoros kötődés, amit csak ők élhetnek át. De mi történik, ha ez a varázslat odavész?

Tóth Csaba

veszelyeslehetafagyi01Éva és Adél (Stork Natasa dupla szerepben remekel) elhidegültek egymástól. Ez már a film elején kiderül, amikor látjuk, hogy Adél lekési Éva lányának keresztelőjét, pedig ő lett volna a keresztanya. Bár a fizikai hasonlóság adott, a két nő élete nem is lehetne különbözőbb. Míg Adél egy lerobbant kórház radiológiáján tolja a soha véget nem érő műszakokat, addig Éva látszólag éli a trófeafeleségek idilli életét egy pompás kilátást nyújtó budai villában, ahol épp a kisbabáját pátyolgatja.
Szilágyi Fanni az első nagyjátékfilmjében a kettejük nézőpontját a film szerkezetén keresztül ütközteti. Először Adél szemszögéből láthatjuk a történetet, majd a film felénél áttérünk Éva oldalára. Ezt a mesélési stílust a rendező arra használja, hogy ütköztesse a két nézőpontot, és megmutassa, hogy olykor ugyanaz a történés egészen másképp csapódik le az egyiknél, mint a másiknál. Szép lassan kiderül, Adél nem törődik bele abba, hogy a magyar egészségügy rabszolgájaként tengődjön, ezért külföldre tart, míg Éva élete korántsem olyan idilli, és a dúsgazdag vállalkozó férje valójában testileg és lelkileg is bántalmazza őt. A két élet láthatóan nem is távolodhatott volna el jobban egymástól, ám egy új srác (Patkós Márton A besúgó után egy más típusú szerepben bizonyít) érkezése hirtelen új közös pontként jelenik meg kettejük között. Vajon ez újra összehozhatja, vagy csak még jobban eltávolítja őket egymástól? Ez a Veszélyes lehet a fagyi nagy kérdése, az alkotók pedig játékos filmnyelven mesélve, sok emlékezetes jelenettel, különleges humorral érik el, hogy jó érzéssel gondoljunk vissza a filmre.

voxmeter085

90 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2021. május
Kultfilm: Vissza a jövőbe-trilógia
2011.09.15.- Johnny English újratöltve

Kapcsolódó cikkek:

  1. Veszélyes
  2. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
  3. DAU. Natasa

 

Szólj hozzá!