Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

2020.09.24. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

KRITIKA

Ritkán tud akkora minőségi ugrást produkálni valaki két filmje között, mint ami most Horvát Lilinek sikerült az új filmjével a Szerdai gyerek után.

Tóth Csaba

felkeszules01Horvát (akkor még Horváth néven) 2015-ben tűnt fel a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon a Szerdai gyerek című érzékeny szociodrámájával, ami, bár egy tisztességesen elmesélt történet volt, egy filmfesztiválon az ember sok hasonlóba belefuthat. Nem igazán érződött rajta, hogy egy kiforrott stílussal rendelkező rendező munkája volna, ezért is lepett meg igazán, amikor elkezdtem nézni új munkáját, a Velencei Filmfesztiválon bemutatkozó Felkészülés…-t, hiszen ez a film az első képkockájától kezdve maga a stílus. Átgondolt, gyönyörűen kivitelezett, enyhén retro hangulatú (a filmet 35mm-es filmtekercsre rögzítették) képsorokon érkezik meg dr. Vizy Márta idegsebész Budapestre, és mindezt hangulatos, lebegős filmzene kíséri. A magyar filmek képi világa ritkán ennyire karakteres, mint itt, és még ennél is ritkábban dicsérhető meg a filmzenéjük, pedig itt Keresztes Gábor aláfestése minden jó szót megérdemel.
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre ráadásul egy olyan filmtípus képviselője, ami idehaza egyáltalán nem divatos a rendezők között: rejtélyfilm. Dr. Vizy ugyanis élete szerelméhez érkezett a tengerentúlról a magyar fővárosba, csakhogy amikor Drexler Jánossal összefut egy parkolóban még a film elején, a férfi nem ismeri meg, és úgy viselkedik, mintha akkor látná életében először. Innen kezdődik egy drámai mélyrepülés a női lélek mélyére, felkeszules02mert egyrészt szeretnénk megtudni, kicsoda Vizy Márta, másrészt az is érdekel minket, hogy vajon valóban csak a fantáziája szüleménye, hogy Drexler doktorral Amerikában viszonya volt? Stork Natasa alakításában az a csodálatos, hogy egyrészt végig egy rejtély marad számunkra, másrészt képes elnyerni a szimpátiánkat: bár nem tudjuk kiismerni őt, mégis hamar megkedveljük, és szurkolunk azért, hogy a végén ne az derüljön ki, hogy valójában csak egy olyan nő, akinek teljesen elmentek otthonról, és emiatt egy jóravaló férfit terrorizál a Végzetes vonzerő módjára. Bár a film sosem megy át thrillerbe, bizonyos thrilleres elemeket azért magában hordoz, és ez jól is áll neki. Drexler doktor szerepében pedig jó ismét magyar filmben látni Bodó Viktort, aki bár az egyik legjobb filmszínészünk, valahogy sosem sikerült őt igazán jól használni. Mostanáig.
Horvát Lili második munkája egy szenvedélyes szerelmesfilm és egy izgalmas rejtvénymozi csodálatos elegye, egyedül a végéhez érve okoz kisebb csalódást. Egy jól felépített rejtély után a viszonylag banális megoldás ugyanis hagy maga után némi keserű szájízt, de ez nem sokat von le abból, hogy milyen pazar filmet láthattunk korábban.

voxmeter08595 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Lótolvajok
2011.10.13.- A vizsga
A Föld inváziója - Csata: Los Angeles előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2020. szeptember

 

Szólj hozzá!