Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 3    

A password will be emailed to you.

Nyugati nyaralás

2022.09.15. Magyarország a ’80-as évek derekán. Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a “kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

KRITIKA

Nagykarácsony alkotói visszatértek a napsütéshez, csak ugrottak pár évtizedet visszafelé – és NSZK turistákat csináltak egy csacsika családból.

Kovács Gellért

nyugatinyaralas01Tiszeker Dániel és Lévai Balázs ezúttal a ’80-as évek nosztalgiájára építettek, leborulva a Mézga család máig szellemes tipizálása előtt. Dolly Roll-lal, Rubik-kockával, Balatonnal, németül (is) éneklő Soltész Rezsővel,  klasszikus szerepcserés műfaji szerkezettel. Az alapötlet (az autószerelő családja pártállami szemétkedés folytán nem kap darabra elegendő útlevelet, így beülnek a megőrzésre náluk tartott kabrióba, s elindulnak a Balatonra nyugatnémet nyaralóknak álcázva magukat) találékony, a miliő jóval átgondoltabb, mint A besúgó esetében – bár a Plusssz pezsgőtabletta a ’90-es évek terméke, de ehhez hasonló pontatlanságok véletlenül sem hemzsegnek a filmben. Pokorny Lia pont olyan döbbenettel közli, hogy miért épp akkor kell kikapcsolni a Lindát, amikor a címszereplő leveszi a klumpáját, mint ahogy bárki mondta volna akkortájt, Mészáros Máté változatlanul humoros színész, Szőke Abigél még néhány évig hitelesen tudja hozni a karakteres tinédzsert – a sakkbajnok Mézga Aladárt alakító Tóth Mátyással sincs semmi bibi. Ellenben jóval kevesebb az igazán fergeteges poén, mint kéne, a famíliának nincs terve, hogyan is tegyék lóvá a magyar tenger népét, ezért hát akkor sincs feszültség, amikor kémjátszmába keverednek. A korszak morális-erkölcsi dilemmáit egyébként sem képes igazi szatírába fordítani a Nyugati nyaralás: a választott zsánerhez képest is zavaróan kétpólusú a világ, amit bemutat. A spórolás viszont nem ártott a hangulatának: az archív felvételek akkor is működnek, amikor Mészáros beléjük sétál viccesen téblábolva – mint egyfajta magyar Forrest Gump a legvidámabb barakkból.

voxmeter050

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga.

105 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Golden Globe-jelölések 2022
Hazai színészek a nemzetközi „film-vérkeringésben”
10.10.21.- Alfa és Omega 3D

Kapcsolódó cikkek:

  1. Addams Family: A galád család
  2. Démoni
  3. Pesti balhé

 

Szólj hozzá!