Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 1    

A password will be emailed to you.

Pesti balhé

2020.07.30. Gyerekkorukban elválaszthatatlan haverok voltak. Csak kicsit rosszak: ártatlan kalandozásaik nyomában lángoló gyerektáborok és rémült pedagógusok maradtak. Azután felnőttek – de szerencsére nem komolyodtak meg.
Marcell (Mészáros Béla) kivételével, aki kőgazdag, de nem túl boldog mérnök lett, mind ugyanolyan gátlástalan, pihentagyú tréfacsinálók, mint voltak. És amikor a banda (Szabó Simon, Elek Ferenc, Petrik Andrea, Jászberényi Gábor, Inotay Ákos) egyik tagjának az az ötlete támad, hogy egy fura festményét társai James Bondot megszégyenítő ügyességgel lopják be az évszázad műkincs-árverésére, még a tőlük eltávolodott régi cimborát is sikerül rábeszélni az eszement bűntényre. De nincs tökéletes terv. Vagy hát: náluk biztos nincs. Egy profi bűnöző (Reviczky Gábor) bevonása után is csak káosz, kaland, küzdelem és sok béka mard. De ők épp az ilyen helyzeteket szeretik… A Másnaposok szellemében készült, de hazai ízekkel és remek magyar színészekkel teli vígjáték a nyári moziszezon biztos befutójának ígérkezik.

KRITIKA

Színvonalas magyar vígjátékokra nagy szükség lenne. Egy feszült heistfilmre is bármikor befizetnénk. De a Pesti balhé sajnos mindkettőtől nagyon távol áll.

Soós Tamás

pestibalhé01Különösen nagy figyelem irányul most bármilyen magyar filmre, ami a járvány árnyékában a mozikba kerül, ahonnan Hollywood jelenleg igazoltan hiányzik. Az emberek még nem járnak olyan gyakorisággal moziba, mint annak előtte, és a választék is szűkösebb, így amikor tényleg kimozdulnak, még biztosabbak akarnak lenni benne, hogy jól fognak szórakozni. Nos, a járvány utáni első magyar (játék)filmpremier, a Pesti balhé egy átlagos, pangó nyár alacsonyra pakolt elvárásainak sem tudna megfelelni, nemhogy ennek a felfokozottnak. A filmet nézve úgy érezzük magunkat, mintha vagy húsz évet mentünk volna vissza az időben, és nem azért, mert a Pesti balhéból is erős nosztalgia árad az ezredforduló környéke iránt, amikor a hőseink még Heaven Street Sevenre buliztak, és Mézga családot néztek a tévében, hanem mert az a gyenge színvonal és erőltetett jópofáskodás árad a filmből, és pont olyan lejárt szavatosságú vicceket sütögetnek, ami a kertévés vígjátékok fénykorában volt jellemző.
Nem mondom, hogy a megcsavart alaphelyzet, a fordított képrablás elhibázott lenne, mert mindenre lehet jó poént írni, de azért túl sok lehetőséget nem rejt magában. Ugyanaz az akcióséma, mint máshol, csak most a kivitelezés is borzasztóan vérszegény. Az akciókban nincs lendület, azok a menekülések, macska-egér harcok is, amelyek izgalmasnak vannak szánva, pestibalhé02rajzfilmszerűek. A színészek teszik a dolgukat, de a viccek rettentő alacsonyra céloznak. Ha melegek énekelnek a színpadon, biztosak lehetünk benne, hogy valaki bemondja, hogy meleg a helyzet. Ha arab nők jönnek, és a hősünk is csadoros álruhába öltözik, tuti, hogy összekeverik a hárem tagjaival. Ezek a poénok tényleg a ’90-es években lettek volna viccesek utoljára, és nem azért, mert ma már érzékenyebb korban élünk, hiszen viccelni bármivel lehet, hanem mert ezek olcsó sztereotípiákra építő, első körös poénok, amelyeknél ma már jobbat, újabbat kéne kitalálni.
A színészek teszik a dolgukat, látszik, hogy élvezték, és nem rutinból tolták le a forgatást, de a moziban ez kevés. Mészáros Béla és Petrik Andrea között nincs kémia, mert a szerelmi száluk sincs megírva. Szabó Simon kicsit variál a szokásos bunkófiguráján, de az indiánmániás hobója inkább fárasztó. Elek Ferenc jó burleszkfigura, Jászberényi Gábornak és Inotay Ákosnak pedig minden megmozdulása friss levegőt hoz a filmbe – kár, hogy ők hamar a partvonalra szorulnak. Fura mód Reviczky Gábor a legszórakoztatóbb figura legendás képrablóként, akinek a szakmai tudása megállt a nyolcvanas években, amikor bebörtönözték. Elcsépelt is lehetne, de inkább megunhatatlan a szerepeltetése. Hegedűs D. Géza mintha egy másik filmből tévedt volna ide, maníros főgonosza („Borzasztó piktor volt”) olyan tévedés, ami az egész sztori alól kirántja a szőnyeget. A Pesti balhé kivitelezése, humora és sztorija is szörnyen lapos. És felejthető.

voxmeter030

104 perc, magyyar

Kapcsolódó cikkek:
Belfast
A Gucci-ház
Mediawave 2011 beszámoló

Kapcsolódó cikkek:

  1. Addams Family: A galád család
  2. A magazin: 2020. ápr.-máj.
  3. FOMO: Megosztod, és uralkodsz

 

Szólj hozzá!