Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 10    

A password will be emailed to you.

Mese a barátságról

2021.12.23. (Le bonheur des uns…) Két francia házaspár évek óta tartó barátságát rengeti meg a hír: Léa, aki négyük közül eddig a legvisszafogottabb volt, titokban regényt írt. A könyv hirtelen a bestsellerlisták élére kerül, és hatalmas sikert arat. Az ünneplés helyett azonban a féltékenykedés és intrika veszi át a főszerepet, és megkérdőjeleződik a barátság is: vajon az egyik ember sikere és boldogsága keserűséget okoz a másiknak?

KRITIKA

Amikor valamelyik ismerősöd nagy sikert ért el, gondoltad már azt, hogy ezt te is könnyedén utána tudtad volna csinálni?

Tóth Csaba

meseabaratsagrol01Tisztelet a kivételnek, de az emberek többsége hozzá hasonló státuszú emberekkel köt barátságot. Ha aztán egy baráti körből valaki hirtelen meggazdagodik, és nagyon sikeressé válik, ez óhatatlanul próbára teszi a barátságokat is. Ez történik a bolti eladó Léával (Bérénice Bejo), aki suttyomban ír egy könyvet. Eleinte a barátai gúnyolják érte, hiszen ő a társaság egyik legcsendesebb tagja, és nem nézik ki belőle, hogy lenne érdekes mondanivalója a világról, de amikor a nő kiadót talál, a kötet pedig gyorsan bestsellerré válik, hirtelen a baráti társaság kényes egyensúlya is felbomlik, és gyorsan felszínre kerül az irigység.
Mese a barátságról egy könnyed, franciás, asztaloknál beszélgetős/borozgatós film, de szerencsére cseppet sem poros. Daniel Cohen rendező (Én, a séf) az emberi irigységre és kicsinyességre világít rá ügyesen és szellemesen, valamint arra, hogy kívülről nézve mások sikereit hajlamosak vagyunk úgy megítélni, hogy közben nem látjuk az abba fektetett rengeteg munkát. A filmben pedig az nyújt extra élvezeti értéket, hogy Léa irigy és kisebbségi komplexusokkal teli pasija szerepében azt a Vincent Casselt láthatjuk, aki általában nagyon nem ilyen karaktereket szokott játszani, és most is kitűnő.

voxmeter070

104 perc, francia-belga

Kapcsolódó cikkek:
Greenland: Az utolsó menedék
A Wall Street pillangói
A magazin: 2014. április

Kapcsolódó cikkek:

  1. Prédák
  2. Álomnagyi
  3. Portré a lángoló fiatal lányról

 

Szólj hozzá!