Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 11    

A password will be emailed to you.

Kilakoltatás

2022.03.17. Egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. Richárd, az elszánt bírósági végrehajtó-tanonc új feladata: élete első kilakoltatásán a Zrínyi utca egyik kertes házában lakó idős nénit kell kiköltöztetnie. Ilona néninek viszont esze ágában sincs elhagynia szeretett házát, heroikus küzdelmet folytat és mindent eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. Sőt, még pár aktivista is felbukkan a helyszínen, élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kitűzött célt végre hajtsa. „Segítségére” van a rendőrség, a tűzoltók, a néni falkányi kutyájához jól értő sintér, az állatkerti dolgozók, és a túsztárgyalók.

KRITIKA

A magyar filmszatírák sajnos keveset ápolt, de annál fontosabb hagyományát támasztja fel első filmjében Fazekas Máté, aki a legjobb színészeket nyerte meg debütálásához.

Soós Tamás

kilakoltatas01Kellemesen abszurd, kellően drámai, de néha azért meg-megdöccenő filmet rendezett első nekifutásra az eddig elsősorban forgatókönyvíróként dolgozó Fazekas Máté. Egy kezdő végrehajtó és a kiérkező rendőröket háza felrobbantásával fenyegető néni párharcát követi végig, és szól abszurd bürokráciáról, adósságspirálról és kiszolgáltatott egzisztenciákról, meg arról is, hogy az öröklött családi mintákból kitörve merjünk néha önmagunk lenni. Mindezt kicsit sem negédesen.
A végre főszerepet játszó Orosz Ákos (Isteni műszak, Saul fia, Brazilok, Apró mesék, Nagykarácsony) él a lehetőséggel, és a lehető legtöbbet kihozza a szintén kilakoltató apjának megfelelni vágyó, mások előtt keménynek mutatkozó, valójában szelíd és érző végrehajtó alakjából. Nagyon jó a nappaliból kikiabáló, az idősek kiszolgáltatottságát káromkodva, mégis szívszorítóan megjelenítő Nagy Mari is. Látszik, hogy a színészek mind szívügyüknek tekintették az inkubátoros forgatást. Vannak ugyan kurtán-furcsán lezárt jelenetek, és a rendezés sem mindig a legmagabiztosabb, de ezek bocsánatos hibái egy elsőfilmnek, mert ennél sokkal fontosabb, hogy átsugárzik rajta az alkotó világképe, empátiája és humorérzéke. A Kilakoltatás „tök jó, de lehetne jobb is” film, ám olyan, amely kifejezetten pozitív szájízt hagy maga után, mert percről percre egyre csak jobb lesz, és a végére jut el igazán drámai mélységekbe, ahol semmi sem fekete-fehér, de minden nagyon emberi.

voxmeter065

85 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2022. szeptember
Mint egy főnök
Poszter-mustra #3

Kapcsolódó cikkek:

  1. Szép csendben
  2. Miután összecsaptunk
  3. Nagykarácsony

 

Szólj hozzá!