Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

Nagykarácsony

2021.11.25. A film főszereplője Arnold, a többszörösen kitüntetett tűzoltó, akinek egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Korábbi érdemeire való tekintettel kihelyezik egy karácsonyi vásárba ügyeletes tűzoltónak, ahol egy iskolai előadás előkészületeibe csöppen. Arnold utálja ezt a helyzetet: a karácsonyi felhajtást álszentnek, a műsort pedig idegesítőnek tartja. De a kezdeti csaták után megbékél a vásár furcsa árusaival és a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. Az érzelmileg felfokozott karácsonyi készülődés lassan rádöbbenti, nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hogy új életet kezdhessen.

KRITIKA

Tiszeker Dánielnek, a #Sohavégetnemérős direktorának ugyan nem jött össze a magyar Igazából szerelem, de végre lesz egy kedves kis hazai romkomunk, ha valami nagyon szezonálisat szeretnénk nézni a szépen feldíszített fenyőfa mellett.

Kovács Gellért

nagykarácsony01Égősorra aggatott sablonokból lett összerakva a szomorú, megcsalt tűzoltó (Ötvös András) és a csillogó szemű tanár néni (Zsigmond Emőke) karácsonyi vásárban elhelyezett egymásra találása, ám ezek a sémák mégsem bántják a szemet. Annyira legalábbis semmiképpen sem, hogy gagyit emlegessünk.
Az ihletettség hiányzik a filmből, viszont a poénok valóban kedvesek – főként a tűzoltókollégák környékén botlunk működőképesebb gegekbe –, s az is egyértelmű, hogy az alkotók kénytelenek voltak a fő szálat megtoldani még kettővel, hogy kijöjjön az egész este. Az egyik kissé erőltetett, bár a fösvény árust alakító Scherer Péter és a magányos anyuka, Pokorny Lia rutinos duettje hozzáad némi valóságízt nem teljesen hitelesen megírt szerepeikhez. A másik, a központi cselekményhez jobban kapcsolódó mellékszál viszont kifejezetten hatásos. Arnoldnak, a tériszonyos lánglovagnak ugyanis a történet bizonyos pontjától és bizonyos okból rendre megjelenik a Szabó Kimmel Tamást alakító Szabó Kimmel Tamás, hogy az őrület határáig szekálja szegény fiút – nos, ezeken a pontokon tisztán kivehető, hogy Tiszekernek lenne keresnivalója a vígjátékon kívül más műfajban is: e jelenetek kifejezetten feszültek, némelyik már-már pszichothrilleri hangulatot teremt.
A többi: tisztességes, tanulékony giccs. De annak tökéletesen vállalható.

voxmeter070

Nagykarácsony a Magyar Filmadatbázisban!

109 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Ad Astra: Út a csillagokba
A magazin: 2015. február
MTV Movie Awards-jelölések 2013

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kritika: A berni követ
  2. Múlt karácsony
  3. Ne játssz a tűzzel

 

Szólj hozzá!