Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

A jó főnök

2022.07.07. (El buen patrón) A nagy presztízsű Blancos Básculas mérleggyárban mindennek mindig egyensúlyban kell lennie. Az alkalmazottak által kedvelt és tisztelt főnök, Blanco egy közelgő ellenőrzésre készít fel a dolgozóit, amelynek során arról dönt a vizsgálóbizottság, hogy a helyi vállalkozások közül melyik céget terjesszék fel a rangos kiválósági díjra. Nem sokkal később azonban megjelenik a nemrégiben elbocsátott alkalmazott, José, és gyermekeivel az oldalán azt követeli, hogy újra alkalmazzák. A feszültség nőni kezd: a vezetőség nemet mond, a férfi pedig egyszemélyes hadjáratot indít, hogy lejárassa a gyárat, és megakadályozza, hogy a Blancos Básculas nyerje el a hőn áhított díjat.

KRITIKA

Éles és szórakoztató társadalomkritika a spanyoloktól, középpontban a gazdag emberrel, aki azt hiszi, körülötte forog a világ.

Tóth Csaba

ajófőnök01Fernando León de Aranoa rendező és Javie Bardem az Escobarban már dolgoztak együtt, de A jó főnök nem igazán hasonlít arra a munkájukra, azt leszámítva, hogy a spanyol sztár mindkét moziban egy nagyfőnököt alakít. A legfőbb különbség: A jó főnök Blancója egyáltalán nem erőszakos alkat, hanem egy jól menő mérleggyár gazdag tulajdonosa. Meggyőződése, hogy ő egy igazi jó főnök, aki meghallgatja az alkalmazottjait, és ha tud, segít is rajtuk, ráadásul önmagát morálisan feljebbvalónak tartja, magyarul: szeret másoknak papolni arról, hogy mi lenne az elfogadható viselkedés egy-egy helyzetben. Ez persze vicces helyzeteket szül: leteremti az egyik alkalmazottját, amiért szeretője van a gyárból, miközben ő is összeszűri a levet egy nála sokkal fiatalabb gyakornokkal. Gyakran beszél arról, hogy kemény munkával bármi elérhető, nem véve figyelembe a tényt, hogy az oly nagyra becsült gyárát valójában az apjától örökölte. Igazi képmutató pali. A film ezt a fickót állítja középpontba egy kiélezett helyzetben, amikor épp egy cégek közti állami versenyt próbál megnyerni, csakhogy ehhez egy bizottság felé a tökéletesség látszatát kellene produkálnia. Ez azonban nehéz olyankor, ha a legfőbb bizalmi embere, a gyártás vezetője épp házassági válságot él át, a szeretője zsarolni kezdi, egy kirúgott embere pedig látványos tüntetésbe kezd a gyárkapu előtt, a többi apróságról már nem is beszélve. A jó főnök egy pörgős, kiváló fekete humorú karaktertanulmány a csúcsformában lévő Javier Bardemmel.

voxmeter080

116 perc, spanyol

Kapcsolódó cikkek:
A magazin: 2019. augusztus
A magazin: 2014. január
A magazin: 2012. július

Kapcsolódó cikkek:

  1. Mint egy főnök
  2. A legfehérebb nap
  3. Hivatali eltávozás

 

Szólj hozzá!