Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 2    

A password will be emailed to you.

Hivatali eltávozás

2020.01.23. (Corporate Animals) Az ehető evőeszközöket gyártó cégvezető, az egocentrikus és megalomán Lucy (Demi Moore) úgy érzi, ideje kicsit összekovácsolni az irodai dolgozókat, aminek a legjobb módja egy minőségi és profin kivitelezett csapatépítő nap Új-Mexikó mesés hegyvidékén. Amikor a csapat leereszkedik egy felfedezetlen barlangba a kissé eszelős túravezető (Ed Helms) irányításával, az addig sem felhőtlen túra katasztrofális fordulatot vesz. A csoport bent ragad a barlangban, ahol aztán kezdetét veszi az igazi csapat építés, vagyis inkább leépítés…

KRITIKA

Ismeritek azt a viccet, amikor a seggfej főnök, a béna túravezető, és a #MeToo-s áldozat bennragad egy barlangban? Nem? Hát nem maradtatok le semmiről.

Soós Tamás

corporateanimals01Örökérvényű alapötlet: egy beképzelt cégvezető, azok talpnyaló helyettesei, és néhány lúzer kishivatalnok beszorul egy barlangba, hogy ott előbb kétségbe essen, majd szépen felfalja egymást. Hol metaforikusan, hol szó szerint. Remek horrort és még remekebb szatírát lehetne ebből kihozni, de a Hivatali eltávozásnak egyik sem jön össze. Aki gore-ra, félelemre vágyik, az csalódni fog, mert akad ugyan kannibalizmus, barlangomlás és persze hatalmas kőtömbök által szétpasszírozott ember is a filmben, de horror egyáltalán nem. És más se nagyon: a Hivatali eltávozás azzal tüntet, hogy bár alig 80 perces, de abban a kevés időben sem történik szinte semmi. Nincsenek emlékezetes gegek, szabadulási kísérletek, ötletelések a barlangba szorultak részéről: csak ülnek, és azon tanakodnak javarészt, miért olyan elviselhetetlen a főnökük. A film abszolút aktuális kérdésekkel foglalkozik: mérgező munkakörnyezet, a hatalmával szexuálisan (is) visszaélő főnök, a magát a jobb PR-ért környezetvédőnek kamuzó cégek politikája és a többi. Még abban is up to date, hogy a főnököt nem egy visszataszító férfival, hanem Demi Moore-ral játszatja el – az üzenet így jóval univerzálisabb. Csakhogy. Demi Moore nem most fog meggyőzni minket arról, hogy jó komika. Ahogy az egész film, úgy ő is elvéti a hangnemet: a főnök csak egy szemétláda, nem annak a karikatúrája, és a sztorit később sem képesek szórakoztató szatírává túlozni. Ez a film sajnos még csak nem is látványosan rossz, hogy legalább a bénaságán lehessen nevetni: egyszerűen csak pusztítóan ötlettelen.

voxmeter030

86 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Pirula panda
Golden Globe-jelöltek 2013
2011.09.08.- A bőr, amelyben élek

Kapcsolódó cikkek:

  1. 10.10.28.- Könnyű nőcske

 

Szólj hozzá!