Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

Shazam! Az istenek haragja

2023.03.16. (Shazam! Fury of the Gods) Mit csinál egy kamasz srác, aki szupererőt kap, és ha kimondja a varázsszót, piros ruhás, villámos logós szuperhőssé változik? Nyilván a lehető legtöbbször kiabálja azt, hogy Shazam!, és ahol csak lehet, küzd a világ gonoszai ellen. És közben nagyon élvezi a szupererővel járó összes nagy poént. Ha pedig együtt lakik egy csomó más többé-kevésbé vele egyidős sráccal és lánnyal, akkor előbb-utóbb őket is beveszi a buliba. A Shazam! náluk is működik: nappal suliba járnak, éjszaka pedig kiosonnak otthonról, és lazán bűnüldöznek. Egészen addig, míg a játék komolyra nem fordul: a szuperhősök életében ugyanis az a nehéz, hogy akkor is kénytelenek az igazság bajnokai maradni és szűk ruhát hordani, amikor náluk erősebb ellenféllel találják szemben magukat. És eléggé úgy néz ki, hogy Atlasz lányai pont ilyenek. A csapat viszont már nem tudja visszacsinálni, amit elkezdett. Kénytelenek úgy tenni, mintha igazi szuperhősök volnának. Vagy elhinni, hogy tényleg azok.

KRITIKA

Másodjára már kevésbé bájos és néha bizony fárasztó is a Shazam!, de Az istenek haragja akkor sem érdemelt ekkora bukást.

Soós Tamás

shazam01Pár éve a Shazam! kellemes meglepetés volt a DC-től, ami ugyan az Aquaman kolosszális sikerével talpra állt Az Igazság Ligája okozta mélyütésből, de kellett hozzá a Shazam! is, hogy visszaadja a szuperhősstúdió filmjeibe vetett hitet. Az ugyanis úgy volt bájosan gyermeteg, hogy közben kajánul parodizálta is a szuperhősfilmeket: a horrormúlttal rendelkező David F. Sandberg (Amikor kialszik a fény, Annabelle 2 – A teremtés) egy jópofa családi mozit rendezett, amelyből az is kiderült, hogy a szuperhősködés tulajdonképpen nem más, mint az örök kamaszok lelkes játéka.
A folytatás óta sok minden történt a DC háza táján, de egy dolog nem változott: Shazam, vagyis Billy Batson még mindig nem a legélesebb kés a fiókban. Hiába volt jellemfejlődés az első filmben, a másodikban a DC a világ leghülyébb szuperhősét állítja elénk, és annyit rugózik ezen, hogy az egy jobb forgatókönyvvel akár vicces is lehetne, itt viszont többnyire fárasztó. Emellett Az istenek haragja elköveti a szuperhősfilmek egyik alaphibáját, és olyan látványosan következmények nélküli világban játszódik (bárki meghal, vagy elveszíti a képességeit, azt a következő öt percben tuti visszavonják), ami már a sztori és az akciók élvezethetőségét is csorbítja. A szerelmi szál pedig teljesen nonszensz, amit a film úgy próbál eltussolni, hogy a két szereplő perverznek (!) nevezi, majd miután felvetették, hogy miért is szeretne bele egy 6000 éves nő egy 15 éves kamaszba, úgy  tesznek, mintha mi sem lenne ennél természetesebb.
Az istenek haragja esetében a család összetartásáról szóló sztori sem olyan erős, hogy magát a filmet összetartsa, de ezekkel együtt is vannak jó pillanatai a folytatásnak. Például poén a családozással járó mindenféle kikacsintás (nyilván a Halálos iramban-filmek is megkapják a magukét, ami nem is csoda, hiszen az autós franchise 4-8. részét szerző Chris Morgan volt a társ-forgatókönyvíró), meg úgy egyáltalán, továbbra is jól működik, ahogy idézőjelek közé teszik a szuperhősös világmentést. A megmozgatott mitológia sem teljesen érdektelen (a görög istenek mindig szórakoztatóak), Helen Mirrent és Lucy Liut bármiben jó nézni, és így vagyunk a Varázslót játszó és a folytatásban egész jelentős szerepet shazam02kapó Djimon Hounsou-val is.
Shazam! Az istenek haragja sok sebből vérző, de egyszer simán nézhető családi mozi, ami Amerikában és nálunk is elég csúnyán elhasalt a pénztáraknál. Pedig akár egy kis nemzeti büszkeséget is érezhetünk a moziban, ugyanis a filmet nem más fényképezte, mint Pados Gyula, akinek a neve Antall Nimród mellett vált ismertté a Kontrollban, az elmúlt 20 évben pedig több hollywoodi filmen és köztük igazi blockbustereken is dolgozott Az útvesztő-filmektől az új Jumanjiig, jelenleg pedig A majmok bolygója új részét forgatja. Ezen a téren pedig Az istenek haragja is teljesít úgy, mint bármelyik hollywoodi látványfilm manapság.

voxmeter060

130 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Toxikoma
Terminátor: Sötét végzet
Interjú: Adriana Ugarte

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.01.27.- Emberek és istenek
  2. A magazin: 2023. március

 

Szólj hozzá!