Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 8    

A password will be emailed to you.

A legfehérebb nap

2019.10.31. (Hvítur, hvítur dagur) Ingimundur a világtól elzárt izlandi kisváros szélén, lélegzetelállítóan szép hegyek és fjordok között építi házát. A feleségét gyászoló férfi nemrég vonult vissza rendőri szolgálatától. Ingimundurban egyre erősebb a gyanú, hogy feleségének, aki autóbalesetben hunyt el, halála előtt viszonya volt valakivel a városból. Napról napra megszállottabban nyomoz, hogy megtudja az igazságot, és egyre inkább veszélybe sodorja saját jó hírét és lelki épségét. A gyász, a bosszú és a feltétel nélküli szeretet érzései viaskodnak a férfiban, akinek kezd kicsúszni a lába alól a talaj… A cannesi-i Kritikusok Hete program válogatásában mutatkozott be, itt el is nyerte a Louis Roederer Foundation Rising Star díját.

KRITIKA

Sötét kamaradráma egy gyászba és magányba lassacskán beleőrülő exrendőrről.

Tóth Csaba

alegfeherebbnap01Ingimundur két dolgot veszített el egyszerre: a munkáját és a feleségét. Előbbit azért, mert elérte a nyugdíjkorhatárt, utóbbit pedig egy baleset miatt. Mivel a két dolog nagyjából egy időre esett, az egyébként életerős, erős fizikumú férfi láthatóan nem nagyon tud mit kezdeni a hirtelen jött rengeteg szabadidejével. Segít a családjának egy házfelújításban, unokázik, és rendszeresen bejár egykori munkahelyére, a rendőrőrsre, hogy együtt múlassa az időt egykori kollégáival. Végig érezni rajta a feszültséget, de a bomba akkor robban, amikor sejteni kezdi, hogy a feleségének annak idején szeretője volt…
Bár A legfehérebb nap itt-ott tartalmaz krimis elemeket, ez egy ízig-vérig karakterdráma arról, mit tesz az emberrel a magány, a tétlenség és az, hogy az életét már haszontalannak érzi. Ingimundur bekattanásának és ámokfutásának krónikája végtelenül szomorú darab, háttérként pedig a kopár izlandi tájak ágyaznak meg a lelki sivárságnak. A legfehérebb nap sokszor nyomasztó darab, de akad benne pont annyi fekete humor, hogy ezt a nyomasztást elviselhetővé tegye. Amikor Ingimundur esti mesét mond az unokájának, vagy amikor a rendőrőrsön a saját kollégái ellen fordul, azok mind ragyogó, komikus gyöngyszemek. De a film nemcsak miattuk működik, hanem elsősorban azért, mert képes megmutatni, mi rejlik egy érzelmeit kimutatni képtelen férfi kemény fickós álarca mögött.

voxmeter075

100 perc, izlandi-dán-svéd

Kapcsolódó cikkek:
Hirtelen 70
Spirál
Magyarázat Marty és Doki barátságára

Kapcsolódó cikkek:

  1. 10.10.07.- Mission London
  2. Akik maradtak

 

Szólj hozzá!