Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 4    

A password will be emailed to you.

Zanox: Kockázatok és mellékhatások

2022.05.26. A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont lehetővé teszik az időutazást. Ráadásul más piákkal ellentétben nem előre, hanem a múltba. Misivel is ez történik, akit a következő reggelen a másnaposság helyett ismét az érettségi vár. A szokatlan helyzettel élve Misi bátrabban kezdeményez Jankánál, akibe régóta szerelmes, megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot, és a töri tételt is átnézi, amit húzni fog. Arra viszont nem gondol, hogy mennyi mindennek kell a helyén lennie ahhoz, hogy napját valóban a legjobbá alakítsa, miközben vészesen fogy az időutazás üzemanyaga, a házipálinka. Baranyi Benő első nagyjátékfilmje romantikus és sci-fi jegyekkel átszőtt vígjáték. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.

KRITIKA

Szia, uram! Magyar időhurkos tinifilm jöhet?

Tóth Csaba

zanox01Az időhurkos filmek lassan külön alkategóriát jelentenek az időutazós filmek között is, ráadásul már magyar viszonylatban sem számítanak újdonságnak a 2016-os Huroknak köszönhetően. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások ráadásul ezt az időhurkos történetvezetést a tinifilmekkel keveri, és még egy gyilkosos krimis/thrilleres szálat is megenged magának, vagyis minden együtt volt ahhoz, hogy egy katyvasz szülessen. Csakhogy Baranyi Gábor Benő az első nagyjátékfilmjével egyértelműen bizonyítja rátermettségét, és kézben tartja a filmet, ami a túlzottnak tűnő ambíciói ellenére sem esik szét, sőt, pont ezek miatt válik különlegessé. A rendező még a szűkös költségvetésből is előnyt csinál: ettől lesz a filmnek egyfajta diákos (de nem amatőr!) bája.
Önmagában pazar ötlet, hogy a filmben az időugrást egy kísérleti gyógyszer és egy házipálinka ötvözése váltja ki. Ez rengeteg poénra ad lehetőséget, amivel a filmesek élni is tudnak, ráadásul érdekes szabályrendszert ad az időutazásnak, amivel fokozni tudják az izgalmakat. A két főszereplő, Bálint Előd és Erdős Lili nemcsak a film abszurdba hajló helyzeteiben jók, hanem tökéletesen hozzák a Zanox tinirománcos szálát is, ami a tinidiszkóval, a lassúzással és az első csókkal tényleg csodásan működik. Öröm látni, hogy az alkotók ezt a vonalat is legalább annyira komolyan vették, mint az időugrást és annak következményeit. Dunaújváros pedig pompás hátteret szolgáltat ehhez a nem mindennapi történethez.

voxmeter080

85 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
Arany
Párhuzamos anyák
Téboly

Kapcsolódó cikkek:

  1. Vetítés: Mellékhatások
  2. Katinka
  3. Így vagy tökéletes

 

Szólj hozzá!