Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 8    

A password will be emailed to you.

Medvevilág Szicíliában

2020.07.16. (La fameuse invasion des ours en Sicile) Dino Buzzati varázslatos meséje elevenedik meg A vörös teknős alkotóinak új, nagyszabású animációs filmjében. A mesebeli Szíciliában játszódó történetben Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, a városokban élve veszélybe kerül a medvelélek. A Medvevilág Szicíliában a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. A belőle készült animációs film felnő a feladathoz: az olasz származású rendező, Lorenzo Mattotti a megvalósításon a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt.

KRITIKA

Dino Buzzati Európa-szerte nagy becsben tartott könyvének kívül-belül csodás animációs adaptációja többek között azért is hasznos, mert egy medveszellemtől megtudhatjuk belőle, hogy halottnak lenni „különös, de nem kellemetlen” élmény.

Kovács Gellért

medvevilagsziciliaban01Ráadásul abba sem rossz belegondolni, hogy a bájosan szögletes macik kalandjainak az olaszok és franciák mellett bizony a magyaroknak is komoly közük volt – hiszen a Medvevilág Szicíliában látványvilágáért kecskeméti szakemberek is feleltek, s bizony van miért büszkének lennünk rájuk.
Az egész stáb kitett magáért, s nem csak a konkrét művészi teljesítmény miatt jár nekik gyengéd medvepacsi – mivel sajnos még mindig nem tartunk ott, hogy mindennapos lenne a mozikban az olyan animációs egész estés, amely valóban megszólítja a felnőttben lakó gyermeket, s bizonyos mértékig felnőttként kezeli a gyerekeket is. Abban a tekintetben mindenképp, hogy Lorenzo Mattotti a legjobb animékkel rokonítható rendezése picit sem szeretne cukiskodni, de nem is kíván nem mese lenni – egyszerűen csak komolyan veszi magát. Pont annyira, amennyire Buzzati története ezt megengedi neki.
Medvevilág Szicíliában különleges stílusú, ám modoroskodás nélküli története arról szól a maga közérthető, mégis egyéni módján, hogy ha hatalmat kap a kezébe (a mancsaiba) az ember (a medve), egy idő után bizony hajlamos lesz elfeledni: teljesen más vezetni a népet, mint uralkodni rajta. Utóbbi jellemzően emberi cselekvés, s kifejezetten veszélyes is tud lenni. És medve legyen a talpán, aki ezt időben felismeri!

voxmeter080

82 perc, francia-olasz

Kapcsolódó cikkek:
Kisasszonyok
A magazin: 2015. május
VOXRádió - okt. 28.

No related posts.

 

Szólj hozzá!