Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 5    

A password will be emailed to you.

Uncharted

2022.02.10. (Uncharted) Nathan Drake-et mindenki ismeri. És mindenki találkozott már vele, aki keresett kincset Amazónia esőerdeiben, vetődött partra néptelen karibi szigeten, vagy bunyózott tibeti műkincsrablókkal. A világ legvagányabb kalandor kincsvadásza (Tom Holland) a 21. század Indiana Jonesja – akinek a jövője legalább olyan bizonytalan, mint a múltja. De ez most megváltozik. A világsikerű videójáték alapján készülő, több kontinensen forgatott kalandfilm a játékok előtt játszódik: az derül ki belőle, hogy miért lépett Nathan Drake a bűn útjára, hogyan lett kincsvadász, és miért olyan sikeres benne.

KRITIKA

Egy számtalan főszereplő-, forgatókönyv- és legfőképpen rendezőváltoztatásokkal megtűzdelt évtized után megjelent végre az Uncharted, a részben az Indiana Jones-filmek által inspirált videójáték-sorozat filmadaptációja. De vajon ezt a projektet is utolérte az a bizonyos videójátékos átok?

Matheika Ábris

uncharted01Két irányból lehet szemlélni az olyan filmeket, mint az Uncharted: hogy kielégítő-e feldolgozásként, és ha nem, legalább egyedülálló fimként megállja-e a helyét. Van néhány olyan film, ami videójátékból készült, és élvezhető, illetve akadnak nagyon rosszak is (sajnos a többség). Nincs mit tenni, nehéz az átjárás e két, struktúrájukban ennyire különböző médium között, éppen ezért, ha csak az egyik szempontból sikerrel jár a film, azt általában már győzelemnek könyvelhetjük el. Az Uncharted ránézésre egy kivétel kéne, hogy legyen. Egy kincsvadászos akció-kalandfilm, amit a szubzsáner királya ihletett. Abszolút adott volt minden egy remek alkotáshoz, ami megőrzi az alapmű hangulatát, ám az Uncharted, mint adaptáció, hagy némi kívánnivalót maga után. A karakterek a nevükön kívül kevés hasonlóságot mutatnak a játékbéli forrásukkal, és a számtalan utalás ellenére – legyen az sztoribeli vagy a milliónyi easter egg egyike -, az atmoszféra sem stimmel. Minden előzetes és plakát azt az üzenetet sugározta, hogy az előzménysztorival egy teljesen új irányba mennek az alkotók. Az eredeti Nathan egy önpusztító adrenalinfüggő, aki százakat fojtott meg és lőtt fejbe fedezékéből. Tom Holland Nathanje viszont egy fiatal zsebtolvaj egy családbarát kalandfilmben, ez pedig erősen bekorlátozza a karakter lehetőségeit.
A videójáték vicces. A film is az, de ez nem Uncharted-humor, ez Marvel-humor. Egysorosok, popkulturális referenciák, sőt, az egész film hangulata nagyon könnyed, Marvel-szerű. Nem feltétlenül Tom Holland jelenléte miatt, legfeljebb annyiban, hogy a népszerűsége miatt valószínűleg nem akarták egy Pókembertől túlságosan távol álló szerepbe/környezetbe helyezni.
A sztori sem túl eredeti: a piti tolvaj és egyben történelemszakértő Nathan, valamint a senkiben sem bízó idősebb profi tolvaj, Sully (Mark Wahlberg bajusz nélkül), megpróbálják megtalálni Magellán rég elveszett kincsét és remélhetőleg Nathan nem olyan rég eltűnt bátyját. Nincsenek nagy meglepetések, minden fordulat és előreutalás nyilvánvaló, annyira, hogy a film felénél már sejted, mi lesz a stáblista utáni jelenetben – ebben is a Marvelre hajaz.
uncharted02Mindez nem hangzik túl biztatóan, de azért cseppet sem ilyen gyászos a helyzet. Holland és Wahlberg ugyanis nagyon jók együtt, és néha ennyi is elég egy film megmentéséhez. A humorosabb sorokból mindig kihozzák a maximumot, de még a gyengébbek is természetesnek hangzanak tőlük. Az alkotók nem hangsúlyozták ki túlságosan az egyéniségüket külön-külön, de duóként működnek, és ez még úgy is egy abszolút szórakoztató buddy movie-vá teszi az Unchartedot, hogy minden egyéb karakter eléggé egydimenziós.
Az akciójelenetek viszont látványosak és kreatívak (főként a repülős-rögzítőhálós balhé és a hajóröptetés), elég jól átjön a kincsvadászat izgalma. Vagyis a kiszámítható sztori és a kidolgozatlan karakterek ellenére is kellemes időtöltés az Uncharted, ehhez néha a két főhős is elég. Van mit szeretni a filmben, de sokkal jobb is lehetne. Az alapanyagban elképesztő mennyiségű potenciál van, amit remélhetőleg az elkerülhetetlen folytatás jobban kiaknáz majd.

voxmeter070

116 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Kuponkirálynők
Sonic, a sündisznó
Valan: Az angyalok völgye

Kapcsolódó cikkek:

  1. A magazin: 2022. február
  2. Tess és én: Életem legfurcsább hete
  3. Kedves kém

 

Szólj hozzá!