Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 1    

A password will be emailed to you.

Sokkal több mint testőr 2

2021.06.17. (The Hitman’s Wife’s Bodyguard) Michael Bryce (Ryan Reynolds) kényszerszabadságra megy, ám pihenésre, feltöltődésre tett próbálkozása rövidéletűnek bizonyul: feltűnik a színen Darius (Samuel L. Jackson) felesége, Sonia (Salma Hayek), aki megmenti a testőrt egy gyilkossági kísérlettől. A temperamentumos nő azonban segítséget vár a „szívességért” cserébe, így Bryce-nak nincs más választása, össze kell fognia Soniával, hogy kiszabadítsák Dariust. A bökkenő csak annyi, hogy a kényszerszabija miatt Bryce nem használhat semmilyen halálos fegyvert a bevetés során, így egyedül csak az eszére és szerencséjére hagyatkozhat a bérgyilkos kiszabadításában.

KRITIKA

Hogyan folytatható egy film, aminek már az első része is kizárólag a sztárjaira és a sztárok közti kémiára épült? Még több sztárral.

Tóth Csaba

hitmanswifesbodyguard01Talán nem mondok túl nagy újdonságot azzal, ha azt állítom, hogy a 2017-es Sokkal több mint testőrben a marketingkampánya volt a legkreatívabb, ugyanis ügyesen és poénosan húzták fel az évtizedekkel korábbi Kevin Costner–Whitney Houston-filmre, a Több mint testőrre, miközben a két filmnek nemcsak látszólag, hanem tényleg egyáltalán semmi köze nem volt egymáshoz. Ez viszont egy olyan trükk, amit csak egyszer lehet ellőni, viszont az első film által keresett 177 millió dollár elég volt ahhoz, hogy még úgy is folytatást készítsenek hozzá, hogy látszólag tényleg nem volt mit folytatni. Az alkotók szerencséjére Ryan Reynolds 2017 óta csak még nagyobb sztár lett, Samuel L. Jackson továbbra is Hollywood örökzöld színészének számít, és az első film sikerének hatására sorban álltak a nagy nevek, hogy kicsit együtt bolondozzanak ezzel a lehengerlő párossal. Jó húzás volt az is, hogy az első részben még gyakorlatilag csak cameózó Salma Hayeket ezúttal előléptették főszereplővé, ugyanis Sam Jackson és Ryan Reynolds adok-kapokjában valószínűleg ennyi volt, kellett melléjük még valaki, hogy a duó trióvá válhasson, mint ahogy Mel Gibson és Danny Glover is megkapta maga mellé Joe Pescit a Halálos fegyver második részében. Hayek nagyon jól egészíti ki a párost, újfajta dinamikát hozva a folytatásba, és leginkább az ő érkezésének köszönhető, hogy a Sokkal több mint testőr 2 egy ugyan semmi újat nem hozó, de vállalható nyári akció-vígjáték lett.
Ami még fejlődésnek mondható, az a főgenya személye. Azt nem állítom, hogy Antonio Banderas annyira megerőltetné magát, de kétségtelenül lelkesebb, mint Gary Oldman volt korábban, aki arccal a pénztár felé játszotta végig az első filmet. Az olasz tájak (a filmet amúgy nagyrészt Horvátországban forgatták) miatt szintén jó nézni a Sokkal több mint testőr 2-őt, ugyanakkor hitmanswifesbodyguard02az akciójelenetek terén sikerült visszaesniük. Hiába a megnövekedett költségvetés, az első rész motorcsónakos amszterdami üldözésének dinamizmusát és erőteljességét ezúttal egyetlen jelenetben sem tudják nemhogy túlteljesíteni, de még csak utolérni sem. A fent említett ötleteket leszámítva a forgatókönyvírók nem különösebben erőltették meg magukat: sem a helyzetek, sem az általuk papírra vetett dumák nem elég érdekesek, viszont van egy hatalmas szerencséjük. Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson és Salma Hayek sokszor még a papíron necces szövegeket is képesek élettel megtölteni, de azért ők sem tudnak mindig csodát tenni. A Sokkal több mint testőr 2 nem nagyon akar több lenni egy tét nélküli ökörködésmaratonnál, és ezért még azt is bevállalja, hogy a szereplői időnként már-már rajzfilmfigurákká váljanak. Amikor Salma Hayek elüti a kocsijával Ryan Reynoldsot, ő pedig Tom és Jerryre emlékeztető módon, apró karcolásokkal megússza a halálosnak tűnő gázolást, ott azért elég erősen jelzik számunkra, hogy itt aztán tényleg semmit nem lehet komolyan venni.

voxmeter065

99 perc, amerikai-brit

Kapcsolódó cikkek:
Filmalkotók kedvencei Filmklub
2011.09.15.- Drive - Gázt!
2011.04.07.- Kedves szomszéd

Kapcsolódó cikkek:

  1. The Doorman: Több mint portás
  2. Mint egy főnök
  3. A magazin: 2021. június

 

Szólj hozzá!