Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 6    

A password will be emailed to you.

The Doorman: Több mint portás

2021.05.13. (The Doorman) Egy kiszolgált és traumatizált tengerészgyalogos nő a szolgálatból hazatérve semmi mást nem szeretne, csak egy kis nyugalmat. Ennek megfelelően elvállal egy csendes portásállást egy New York-i luxusapartmanban. Szerencsétlenségére egy állig felfegyverzett műkincstolvaj banda és kíméletlen vezetőjük éppen ezt a társasházat veszi célba, hogy egy értékes műtárgyat megszerezzen. Erőszakos fellépésük előhozza a tengerészgyalogos elrejtett, gyilkos ösztönét és különleges képességeit, s a bűnözők nem várt ellenállásba ütköznek.

KRITIKA

Vannak olyan darabok az akciófilmek között, amelyek a történet szintjén nem igazán tudnak újat mutatni. Lehet tologatni a főhőst a jó és rossz mércéjén ide-oda, lehetnek jó párbeszédek, de végső soron, ha nincs valami újszerű az egészben, akkor az egész alkotás eleve nehéz helyzetből indul. Onnan meg nagyon könnyű a kielégítő szint alá süllyedni.

Oblath Ádám

thedoorman01Ali (Ruby Rose) kitüntetett katona, aki hazatérve poszttraumás stressztől szenved. A nagybátyja szerez neki egy amolyan portás állást egy jól szituált házban, ahol Ali rokonai is laknak. Egy vacsora alkalmával néhány nehézfiú jelenik meg a házban, akik a falakban elrejtett festmények után kutatnak, és hogy, hogy nem, a rokonok lakásában keresik a zsákmányt. A profi nő hidegvérrel kezdi el likvidálni a behatolókat.
Ismerős a sztori? Túlságosan is. Volt már itt Die HardDreddA rajtaütés és még sorolhatnánk. Nem egyszer filmesítették már meg az ”egyépületes” és ”egyszemélyes hadsereg” zsánerkeveréket. Ám mivel egy unalomig ismert formuláról van szó, kell valami kreatív toldalék. Ami a Die Hardnak a karakterek voltak, A rajtaütésnek a koreográfia, a Dreddnek pedig a hangulat. Ebből a filmből azonban mindez hiányzik. A The Doorman – Több mint portás egy egyszerűen végigvezetett mozi bármi egyediség és különlegesség nélkül. Ryûhei Kitamura (Versus, Éjféli etetés) előző filmje, a Defekt után, mondjuk tény, hogy látszik a fejlődés. Bár ez a költségvetésnek is köszönhető. Olyan neveket sikerült megszerezni, mint például Ruby Rose, aki kedvelhető figura, vagy Jean Reno, akit azért eléggé elpocsékoltak a gonoszok vezetőjének szerepében. Az igazi meglepetés Aksel Hennie (Fejvadászok, Mentőexpedíció), akit szerencsére egyre többször látunk amerikai produkciókban. Mindent összevetve a The Doorman – Több mint portás egy kellemetlenül klisés darab lett, amit ezerszer látott panelekből tákoltak össze.

voxmeter05097 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Volt egyszer egy nyár
Oscar-jelölések 2022
Merida, a bátor előzetes

Kapcsolódó cikkek:

  1. Mint egy főnök
  2. Mozipremierek – 2021
  3. Kritika: Ivan, az egyetlen

 

Szólj hozzá!