Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 11    

A password will be emailed to you.

Kedves kém

2021.07.15. (El Agente Topo) A nyolcvanhárom éves Sergio egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idősotthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen. A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt, barátjává válik. Maite Alberdi Oscar-jelölt dokumentumfilmje kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi.

OSCAR-JELÖLÉS 2021
(Legjobb dokumentumfilm)

KRITIKA

Egyszerűen hihetetlen, hogy ez egy dokumentumfilm. És mégis.

Szajki-Vörös Adél

The Mole Agent - Still 1Azért hihetetlen, mert gyakorlatilag olyan high concept az alapötlete, amilyet csak egy nagyon jó forgatókönyvíró – vagy az élet – tud kitalálni, s utóbbival már ellent is mondtam önmagamnak: igen, léteznek olyan dokumentumfilmek, amelyeknél eláll a szó. Mert olyan, mint egy jól megírt mese. Nem is véletlen, hogy a Kedves kém az idei Oscaron ott szerepelt a legjobb dokumentumfilm-jelöltek között. Természetesen a filmet látva egyértelmű, hogy scripted, azaz előre megtervezett helyzetei is vannak, de ami igazán bűbájos és megható benne, azt csak a valóság tudta produkálni.
Jómagam óriási rajongója vagyok a true crime documentary zsánerének, mert félelmetesen, hátborzongatóan tudja visszaadni egy valós bűneset részleteit és nyomozásának körülményeit. Na most, a Kedves kém az én vicces értelemzésemben is egy true crime documentary, ha az alaphelyzetet nézzük, de természetesen nem az, és ennek egy nagyon különleges oka van.
Először is true crime, mert egy bűncselekmény nyomozását követjük végig, de olyan rendellenes helyzetben, ami miatt az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, hogy egy krimi-doksit nézünk. Mert szellemes, mert vicces és mert könnyfakasztóan szeretetreméltó. Mindez nemcsak a filmre igaz, hanem a főhősére is. Egy idős bácsit bíz meg egy magánnyomozó, hogy egy idősek otthonában gyakorlatilag tégla legyen: járjon utána, bántalmazzák-e az egyik kliensét. Sergio így is tesz. Beépül. Közben ismerkedik, barátkozik, él. Kevés film készül az idősekről, erre most itt ez a detektíves doksi (!), amitől ráadásul nem depizünk be, hanem, ha lehet, még jobban megszeretjük az életet.

voxmeter080

84 perc, chilei-amerikai-német-holland-spanyol

Kapcsolódó cikkek:
VOX különszám: Sorozatok 3
A magazin: 2015. november
2011.07.28.- Verdák 2.

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.04.07.- Kedves szomszéd
  2. Max von Sydow irtó közel
  3. Cowboyok és űrlények előzetes

 

Szólj hozzá!