Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 2    

A password will be emailed to you.

Az unoka

2022.01.06. Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

KRITIKA

Az Oscar-díjas Deák Kristóf első mozifilmje derék alkotás. Ám rendezői és forgatókönyvi egyenetlenségei okán nem futja többre neki nagy szívvel elkészített társadalmi célú hirdetésnél.

Kovács Gellért

azunoka01Az „unokázós” csalókról s azok áldozatairól, hozzátartozóikról készíteni filmet – tűnhet bármennyire is érzéketlennek ezt leírni – ziccerhelyzet: a legtöbb néző tudja, mi ez a szomorú jelenség, s egy nagypapával, no meg annak hitchcocki helyzetbe került szerető unokájával mindenféle nehézség nélkül azonosulhat a néző. Jordán Tamás játéka egészen csodálatos, még ahhoz képest is, amire eleve számíthattunk: az a jelenet, ahol óriási pánikban szedi össze az álzsaruknak a pénzt, minden túlzás nélkül feledhetetlen. Hasonló a helyzet a történet főgonoszával, Jászberényi Gáborral vagy az átverések áldozatait alakító nagy öregekkel, Tordai Terivel, Mikó Istvánnal, Kertész Péterrel – de leginkább Papp Jánossal.
Blahó Gergely viszont nem tud megfelelni a cselekmény drámai elvárásainak, hiába igyekszik életet lehelni a zavartan pislogó unoka szerepébe. S nagyjából ez a helyzet az egész filmmel is: részleteivel beránthatja a nézőt, dramaturgiailag viszont képtelen megoldani, hogy kevert műfajiságából kijöjjön valamiféle hatásos egység. Mindegyik erős jelenetre jut egy kizökkentő ügyetlen, ráadásul egyszerre kíván idealista és megrázóan őszinte lenni, s a két hangnem között bizony leesik a padlóra. Az unoka szándékai tiszták és nemesek, ám attól félek, mégsem hagy nagyobb nyomot, mint azok az idős emberekről mesélő reklámok, amelyekkel az ünnepi időszakban tele volt a tévé és az internet.

voxmeter065

115 perc, magyar

Kapcsolódó cikkek:
A Macskák "nyert" az Arany Málnán
Íme az új Macskanő!
10.10.07.- Mission London

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kritika: A berni követ
  2. Angry Birds 2: A film
  3. A bűn királynői

 

Szólj hozzá!