Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 4    

A password will be emailed to you.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli

2019.12.19. (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) Shaun, a bárány és barátai boldog mindennapjaikat töltik a farmon, amikor egy váratlan jövevény pottyan közéjük – egyenesen az égből. A nyáj már-már lehetetlen küldetésre vállalkozik: igyekeznek hazajuttatni a meglepő képességekkel teli farmonkívülit, Lu-Lát, mielőtt az ufóvadász ügynökök kaparintanák meg. A sorozatból és a korábbi mozifilmből jól ismert hősök, Shaun, Blitzer és a többiek életre szóló utazásra indulnak a Csibefutam és a Wallace és Gromit alkotóinak legújabb, az egész család számára feledhetetlen animációs.

KRITIKA

A 2015-ös Shaun, a bárány az egyik legalultértékeltebb mese, és ugyan a folytatás nem ér fel a nyitó etap zsenialitásához, így is remek, túlcsordulóan sokféle szórakozás.

Arányi Zsuzsanna

shaunthesheepfarmageddon01Will Becher és Richard Phelan nagyjátékfilmes rendezői debütálásában Shaun és a többiek (bárány)felhőtlen, boldog mindennapjaikat töltik a farmon, folyamatosan azon dolgozva, hogy kicselezzék Blitzer kutya szigorú felügyeletét, míg aztán egy nap egy farmonkívüli idegen lény bukkan fel köztük. Címszereplő bajkeverő gyapjasunk és bundás barátai azonnal harmadik típusú barátságot kötnek a Lu-La névre keresztelt kis űrhajótöröttel, így mindenáron segíteni akarnak neki hazajutni szülőbolygójára – keveredjenek is így bármekkora intergalaktikus kalamajkába, jelesül, hogy a kötelességtudó, ám általában az események után kullogó kutya mellett ezúttal ufóvadász ügynökök is a nyomukba szegődnek.
Az Aardman Animations stop-motion folytatása úgy képes kielégíteni többféle igényt, hogy egyik cél megvalósítása sem megy a másik rovására, a végeredmény pedig egy szinte bármilyen korosztály számára élvezetes mozicsemege. Akad slapstick humor a legkisebbeknek (néha csak bájosan bugyuta, más helyen a készítők a szokásos, unásig ismert fogásokat igyekeznek azért egy-két csavarral tálalni) és tündéri tanulságok a nagyobb gyerekeknek. Mindeközben a Shaun, a bshaunthesheepfarmageddon02árány és a farmonkívüli folyamatosan gondoskodik arról, hogy a felnőttek is élvezettel fedezzék fel a megszámlálhatatlanul sok kikacsintást, a teljesség igénye nélkül olyan, a popkultúra részeit képező sci-fi alkotások idéződnek meg, mint A nyolcadik utas: a Halál, az E.T. – A földönkívüli, a Ki vagy, doki?, a Világok harca, a 2001 – Űrodüsszeia, az X-akták, vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak – mindezt úgy, hogy egy árva dialógus sem hangzik el a filmben, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a vizuális mellett audiogegek is bőséggel, bizony, a hangsáv is szolgál humorforrásként. De azért hozzá kell tenni, az első rész hangosan felröhögős poénjaihoz képest ezúttal inkább vidáman mosolyogjuk végig ezt az elbűvölő kis filmet, a nagy hahotázások elmaradnak. Szívmelengetésben azonban nem marad le elődje mögött a folytatás. Lu-La hihetetlenül cuki (bár egy kicsit fantáziadúsabb küllemet és képességeket is el tudtunk volna képzelni a leginkább űrkutyára hajazó, CGI-tól világító fülű lényecskének), Shaunék önzetlenek és összetartók, és még emellé kapunk egy (felnőttek számára nyilván kiszámítható, de így is) bájos fordulatot.

voxmeter080

86 perc, brit-francia-amerikai

Kapcsolódó cikkek:
A professzor és az őrült
Lopott idő: digitális képeslapok
2011.04.07.- Maci Laci

No related posts.

 

Szólj hozzá!