Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 11    

A password will be emailed to you.

Én vagyok a te embered

2021.12.30. (Ich bin dein Mensch) Alma a berlini Pergamon Múzeumban dolgozik ókorkutatóként. A főnöke egy nap behívja magához, és alkut ajánl: arra kéri a nőt, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben. Ha hajlandó három hétig együtt élni egy humanoid robottal, megkaphatja a kutatási összeget egy régóta tervezett projektjéhez. Alma vonakodva fogadja el a megállapodást, és végül hazaviszi a sármos, brit akcentussal beszélő robotot, Tomot, akinek egyetlen célja van: Alma boldoggá tétele. Minden vélt kívánságát lesi: rózsaszirmos, illatgyertyás fürdőt készít neki, szín szerint rendezi a könyvtárát, és pezsgős reggelivel várja. Alma azonban nem olyan férfira vágyik, aki mindenben kiszolgálja, és szeretne minél előbb megszabadulni az idegesítő Tomtól. A robot azonban gyorsan tanul, hamar képes lesz nemet mondani, és a készséges szolgából autonóm személyiséggé kezd válni. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket.

KRITIKA

A német romkomban Maren Eggert egy humanoid robotot tesztel három héten keresztül. 2021-ben, Berlinben a legjobb női alakítás díját vehette át érte.

Hungler Tímea

envagyokateembered01Bizarr alaphelyzet valamikor a nem is olyan távoli jövőben: emberi használatra szánt humanoid társrobotok kerülhetnének kereskedelmi forgalomba, ha jól vizsgáznak a minőségellenőrzési teszten. Kaphatnak állampolgárságot, vezethetnek, még útlevelük is lehet. Ehhez csak az kell, hogy például a Tom (Dan Stevens) névre hallgató társrobottal a szingli, gyermektelen Alma (Maren Eggert) elégedett legyen a próbaidőszak alatt, amire egyébként minden esély megvan, mivel a robotot arra tervezték, hogy megfeleljen a vágyainak. Tom, ha kell, Rilkét szaval, palacsintát süt, felszántja a táncparkettet, és pillanatok alatt rendet rak. Igaz, hogy néha túllő a célon: hiába rakja tele rózsaszirmokkal a fürdőszobát, és készít habfürdőt, kiindulva abból, hogy ez a német nők 93 százalékának a vágya, Almáról kiderül, hogy a fennmaradó hét százalékba tartozik. Tom viszont, hála a programozójának, könnyen tanul: olyan, mint egy két lábon járó helyesírás-ellenőrző program az Office-ból.
Maria Schrader mozija Spike Jonze A nő című filmjének romkom-változata, legalábbis abban az értelemben, hogy könnyed hangvétele és intelligens humora ellenére is ugyanazokat a filozófiai kérdéseket feszegeti: ha el akarjuk kerülni a fájdalom és a csalódás lehetőségét, tényleg megéri kiváltanunk algoritmusokkal az emberi kapcsolatokat?voxmeter070

Az Én vagyok a te embered a Magyar Filmadatbázisban!

108 perc, német

Kapcsolódó cikkek:
Bergman szigete
Lola és a fiúk
A magazin: 2014. október

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.09.29.- Hétköznapi pár
  2. Ígérem, hogy visszatérek
  3. A vágyak szigete

 

Szólj hozzá!