Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 7    

A password will be emailed to you.

Encanto

2021.11.25. (Encanto) A Walt Disney Animation Studios új filmje, az ENCANTO egy különleges családról szól, a Madrigalokról, akik rejtve élnek Kolumbia hegységeiben. Mágikus otthonuk egy nyüzsgő városkában található, a csodákkal és bűbájjal teli Encantóban. Encanto varázsa a család minden gyermekét egyéni tehetséggel áldotta meg, az emberfeletti erőtől a gyógyítóerőig – minden gyermeket, kivéve egyet, Mirabelt. Ám mikor Mirabel felfedezi, hogy Encanto varázsát veszély fenyegeti, úgy érzi, hogy ő, az átlagos Madrigal lehet kivételes családjának egyetlen reménye.

OSCAR-DÍJ 2022
(Legjobb animációs film)

2 OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb animációs film; Legjobb zene: Germaine Franco; Legjobb betétdal)

KRITIKA

Az Encanto elég bátor ahhoz, hogy kissé megbolygassa a Disney-mesék szokásos formuláját. Nem eget rengető az újítás, és a végrehajtás sem hibátlan, de a szokásosnál komplexebb üzenete és a latin kultúrát vibrálóan életre keltő, színes látványvilága egy méltó alkotássá teszik a stúdió 60. animációs filmjét.

Matheika Ábris

encanto01Miután elüldözték az otthonából, Alma Madrigalt és a három gyermekét megáldja egy ún. „encanto”. A mágia új otthont teremt nekik egy hegységekkel elszigetelt helyen egy öntudatra képes, elvarázsolt házban, és egy bizonyos kort elérve a család minden tagjának ajándékoz egy képességet, amivel segíthetik az egyre bővülő közösségüket.
A jobb Disney-mesék legnagyobb erőssége mindig az volt, hogy egyszerre tudtak élvezhető, tanulságos és hasznos üzeneteket tartalmazó filmek lenni a fiatalabb korosztály számára, miközben az idősebbeknek is egy szórakoztató élményt nyújtottak. Az Encanto ezt tökéletesen eléri. Mirabel az egyetlen Madrigal, aki képesség nélkül maradt egy szuperhősökkel teli családban, és emiatt egyre nehezebb elhinnie, hogy ő is ugyanolyan különleges, mint a szupererős, állatokkal beszélő vagy alakváltó rokonai. Rég volt film, ami ilyen sikeresen adta volna át a gyakran prédikált üzenetet, hogy nem baj, ha más vagy, mint a többiek. Azért működik, mert tényleg ez a fókuszpont. Nincs a filmben egy kedvelhetően karizmatikus gonosz, akinek a fináléban egy gyerekmeséhez képest egész brutálisan ér véget az élete. Sőt, nincs semmilyen gonosz, sőt, finálé sem a szokásos értelemben. A szinte példátlanul hosszú felvezetés után a konfliktus megoldására pedig nem egy intenzív, életveszélyes akciójelenet után kerül sor. Egyszerű és emberi a történet, emiatt pedig könnyű hozzá kapcsolódni. Már mondani sem kell, de az animáció még mindig elképesztően gyönyörű és részletgazdag, tele vizuális gegekkel, ami a film gyengébb pontjain is fenntartja az érdeklődést. Kis időbe telik, amíg beindul, és a dalok nem túl emlékezetesek, de néhány apróbb problémát leszámítva az Encanto megint egy olyan alkotás a Disney-től, amire kortól függetlenül érdemes jegyet váltani.

voxmeter075

99 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Szelíd
Hivatali eltávozás
S.O.S. Titanic

Kapcsolódó cikkek:

  1. Kritika: Ivan, az egyetlen
  2. Szörnyella
  3. Raya és az utolsó sárkány

 

Szólj hozzá!