Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 12    

A password will be emailed to you.

Raya és az utolsó sárkány

2021.07.01. (Raya and the Last Dragon) A Walt Disney Animation Studios új filmje, a RAYA ÉS AZ UTOLSÓ SÁRKÁNY Kumandra fantasztikus világába repít, ahol emberek és sárkányok egykor harmóniában éltek egymás mellett. Amikor azonban egy gonosz erő fenyegette a vidéket, a sárkányok feláldozták magukat az emberiség megmentése érdekében. Most, 500 évvel később ez a gonosz visszatért, s egy magányos harcosra, Rayára hárul a feladat, hogy felkutassa a legendás utolsó sárkányt, aki egyesítheti a széthullott földet és megosztott népeit. Útja során a lány megtanulja, hogy egy sárkánynál többre van szükség a világ megmentéséhez – bizalom és csapatmunka is kell hozzá.

OSCAR-JELÖLÉS 2022
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

Jól van, a Disney megint megcsinálta.

Oblath Ádám

rayaandlastdragonA mese helyszíne Kumandra, egy gyönyörű, távol-keleti ország, amely ötszáz éve egy belső viszály miatt több részre szakadt. A Szív törzs vezetője, Benja azonban elhatározza, hogy ismét egyesíti az egykoron dicső országot, amit sok emberöltővel ezelőtt sárkányok mentettek meg a Druunoktól. Ám a találkozó kudarcba fullad, a Szív törzs által őrzött sárkánykő széttörik, így a Druunok visszatérnek, és mindenkit élettelen kőszoborrá változtatnak, aki az útjukba kerül. Hat évvel később Benja lánya, Raya keresi Sisut, az utolsó sárkányt, hogy a segítségével megtalálják és újraegyesítsék a kő darabjait. Így talán visszahozhatják kővé vált szeretteiket, és ismét egységesíthetik Kumandrát.
A történet ismerős. Kísérteties a hasonlóság az elmúlt évek legnagyobb kasszarobbantó csapatfilmjéhez (Bosszúállók – Végjáték). Hiszen ugyanúgy egy tömegtragédia történt, ugyanúgy eltelt néhány esztendő már rögtön a film legelején, és ugyanúgy egy kisebb csapat gyűlik össze, hogy némi A-ból B-be mászkálással összeszedjék a küldetés sikeréhez szükséges eszközöket. Ám a film nem csak innen merít. Számos, sokszor felhasznált panelből építkezik a sztori. Viszont ezt roppant ügyesen teszi! A készítők minden jelenetben a megfelelő elemet illesztik a helyére, egyik sem hatásvadász, mind a történetet szolgálja. A Raya és az utolsó sárkány tehát kifejezetten jó történetvezetéssel bír.
rayaandlastdragon02Az animációs film másik nagy erejét pedig a karakterek adják. Raya, az új generációs főhősnők sorát gazdagítja, vagyis talpraesett, okos, és még a harcban sem kell félteni. Sisu pedig a mese szíve. A sárkány minden egyes jelenetében élettel tölti meg a vásznat (illetve a képernyőt). A világot gyermeki naivitással, de kellő határozottsággal szemlélő lény mind emberi alakban, mint sárkányként szívet melengető. Ráadásul az egy dolog, hogy a főszereplő sokkal több egy szokásos Disney-hercegnőnél, de kis túlzással az összes mellékszereplőt sikerült valamilyen érdekes tulajdonsággal felvértezni. Ezáltal érző, lélegző, 3D-s karakterek lettek, akik a viszonylag csekély háttértörténetük ellenére egyáltalán nem válnak üres, papírmasé figurákká.
Raya és az utolsó sárkány a történet szempontjából nem hoz semmi újdonságot. Nyílegyenesen halad a már kezdettől belőhető végkifejlet felé. Viszont teszi ezt olyan gyönyörű és érdekes miliőben – itt-ott még egy kis váratlan fordulatot is a sztoriba csempészve -, hogy attól még az edzettebb nézőknek is melegség tölti el a keblét.

voxmeter080

107 perc, amerikai

Kapcsolódó cikkek:
Egy esős nap New Yorkban
A magazin: 2015. szeptember
2011.10.13.- Fertőzés

Kapcsolódó cikkek:

  1. 2011.04.07.- A zöld sárkány gyermekei
  2. Greenland: Az utolsó menedék
  3. Rambo V: Utolsó vér

 

Szólj hozzá!